5.10 Kap. 5680 Innskuddskapital i Statnett SF – ubytte (post 85)

5.10.1 Sammendrag fra Prop. 1 S (2009–2010) Olje- og energidepartementet

Ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (2006–2007) ble den etablerte langsiktige utbyttepolitikken på 50 pst. av konsernets årsresultat etter skatt forlenget fram til og med 2010.

For regnskapsåret 2009 vil et utbytte på 50 pst. av konsernets resultat etter skatt justert for mer-/mindreinntekt etter skatt utgjøre 180 mill. kroner basert på siste resultatanslag. Endelig vedtak om utbytte fastsettes i foretaksmøte våren 2010 basert på faktisk resultat for 2009.

NVE regulerer nettselskapenes inntekt. Fakturert tariffinntekt utover denne maksimale inntekten er merinntekt, mens mindreinntekt oppstår når den fakturerte inntekten er lavere. Merinntekt skal redusere framtidig tariff, mens mindreinntekt kan tillegges framtidig tariff. Før 2007 ble mer/mindreinntekt balanseført, men fra og med 2007 må den tas inn i årsresultatet i henhold til IFRS reglene.

Statnett søkte 11. mars 2009 om tilførsel av egenkapital. Med bakgrunn i oppdaterte investeringsanslag ble søknad oppdatert 18. juni 2009. Statnett ber i søknaden om en tilførsel på 4 mrd. kroner i 2010. Bakgrunnen for foretakets søknad er at det skal gjennomføre store investeringer de neste årene. Investeringene vil bidra til økt forsyningssikkerhet og legge til rette for store mengder ny fornybar kraftproduksjon. Dette er viktige bidrag i regjeringens satsing på fornybar energi. De økte investeringene vil kunne føre til at foretaket får redusert egenkapitalandelen.

Statnett har ansvar for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av det sentrale overføringsnettet for kraft. Dette innebærer at foretaket skal investere i alle samfunnsøkonomisk lønnsomme nettprosjekter, uavhengig av finansieringen av foretaket. Statnett har i dag god kredittrating og god tilgang til kreditt. Selv om lånekostnadene kan gå noe opp som følge av investeringene, vil foretaket kunne lånefinansiere de planlagte investeringene. Regjeringen mener at det av denne grunn ikke er behov for å tilføre foretaket økt egenkapital.

5.10.2 Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.