Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling frå utanrikskomiteen om samtykke til ratifikasjon av vedtektene av 26. januar 2009 om opprettelse av Det internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA)

Innhold

Til Stortinget

Norge undertegnet 26. januar 2009 vedtektene om opprettelse av Det internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA – International Renewable Energy Agency). Så langt har 80 land undertegnet vedtektene. Disse vil tre i kraft når 25 land har ratifisert dem. I og med at deltakelse i IRENA innebærer årlige økonomiske forpliktelser, er Stortingets samtykke til ratifikasjon av vedtektene nødvendig i medhold av Grunnloven § 26 annet ledd.

IRENA skal være et kompetansesenter for å spre satsingen på fornybar energi globalt, ikke minst til utviklingsland og land med raskt voksende økonomi. IRENAs hovedoppgave skal være å fungere som katalysator og tilrettelegger gjennom analyser, kartlegging, utredninger, kunnskapsoverføring og praktisk tilrettelegging. Formidling av anbefalt praksis og identifisering av barrierer mot utnyttelse av fornybar energi skal prioriteres. Medlemslandene skal tilbys rådgivning, bistand og opplæring. Satsing på bærekraftig fornybar energi i utviklingsland og i avsidesliggende regioner trekkes fram som viktig. Byrået skal tilrettelegge og gi råd til land om finansieringsmekanismer for fornybar energi. IRENA skal ikke finansiere slike aktiviteter og vil følgelig ikke overlappe med finansieringsinstitusjoner som f.eks. Verdensbanken, Global Environment Facility (GEF) eller EUs fond for fornybar energi (GEEREF). Interaksjon og nettverksbygging mellom myndigheter, ikke-statlige organisasjoner og berørte fagmiljøer skal prioriteres. Det legges vekt på at IRENA skal unngå dobbeltarbeid med andre organisasjoner som er engasjert i fornybar energi.

IRENAs virkeområde inkluderer all bærekraftig utnyttelse av fornybare energikilder som bioenergi, geotermisk energi, vannkraft, havenergi fra bl.a. tidevann, bølge- og havtermisk energi, sol- og vindenergi. Det åpnes for at nye teknologier og energikilder kan komme til på et senere tidspunkt. IRENAs virkeområde omfatter alle former for vannkraft etter påtrykk fra store vannkraftland som blant annet Norge.

Driften av IRENA skal finansieres gjennom faste bidrag fra medlemslandene og eventuelle frivillige bidrag.

IRENAs første arbeidsprogram skal utarbeides før sommeren 2009. Her vil det bli konkretisert nærmere hva byrået skal gjøre, hvordan det skal arbeide, og grenser og samarbeidsområder i forhold til andre internasjonale organisasjoner vil bli nærmere avklart.

I påvente av formell ikrafttredelse av vedtektene, er det opprettet en midlertidig forberedende kommisjon som skal ta seg av administrative og praktiske oppgaver fram til IRENA kommer regulær drift.

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, frå Framstegspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høgre, Siri A. Meling og Erna Solberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, frå Kristeleg Folkeparti, Dagfinn Høybråten, frå Senterpartiet, Åslaug Haga og frå Venstre, Anne Margrethe Larsen, ser positivt på at det vert oppretta eit internasjonalt kompetansesenter for fornybar energi og at Noreg blir medlem. Komiteen har merka seg målsetjinga med og oppgåvene senteret skal driva med. Komiteen merkar seg òg at det nye byrået ikkje skal driva med finansiering eller vil overlappa allereie eksisterande internasjonale organ. Komiteen støttar Regjeringa sitt forslag.

Komiteen har elles ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjere følgjande

vedtak:

Stortinget samtykker i ratifikasjon av vedtektene av 26. januar 2009 for opprettelsen av Det internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA).

Oslo, i utanrikskomiteen, den 8. juni 2009

Olav Akselsen

leder og ordførar