3. Komiteenes virksomhet
- 3.1 Møteinnkalling og dagsorden
- 3.2 Avgivelsesfrist – Tidspunkt for å avgi innstilling
- 3.3 Komitéhøringer
- 3.4 Stille skriftlig spørsmål til statsråden om en sak i komiteen
- 3.5 Forelegge representantforslag for statsråden til uttalelse
- 3.6 Annen praksis i komiteene
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper går imot at et mindretall kan be om at det innkalles til komitémøte.
Fremskrittspartiets gruppe anser det lite ønskelig å gi et mindretall rett til å innkalle til komitémøte og bestemme dagsorden så lenge fagkomiteene ikke har initiativrett.
Kristelig Folkepartis gruppe går inn for at et mindretall på 1/3 av komiteens medlemmer kan kreve komiteen innkalt til møte og bestemme dagsordenen for et slikt møte.
Venstres gruppe går imot å gi et mindretall i komiteene rett til å kreve komiteen innkalt til møte.
Presidentskapet foreslår ingen endring av gjeldende regler om innkalling til komitémøte.
Fremskrittspartiets gruppe går inn for at et mindretall på en tredjedel av komiteens medlemmer får rett til å forlange at innstilling ikke skal avgis mindre enn for eksempel tre uker fra saken er referert i salen.
Høyres gruppe går inn for at et mindretall får rett til å motsette seg uvanlig korte avgivelsesfrister. Bare Presidentskapet bør ha anledning til å fastsette uvanlig korte avgivelsesfrister når det er behov for det.
Kristelig Folkepartis gruppe går inn for at et mindretall får rett til å bringe flertallsvedtak om tidspunkt for å avgi innstilling, herunder om avgivelsesfrist, inn for Presidentskapet til avgjørelse.
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper støtter Kristelig Folkepartis syn.
Venstres gruppe går inn for at et mindretall får rett til å bringe flertallsvedtak om tidspunkt for å avgi en innstilling, herunder om avgivelsesfrist, inn for Presidentskapet til avgjørelse.
Presidentskapets flertall, Thorbjørn Jagland, Berit Brørby, Olav Gunnar Ballo og Ola T. Lånke, går inn for at et mindretall på en tredjedel av komitémedlemmene får rett til å bringe flertallsvedtak om tidspunkt for å avgi innstilling, herunder om avgivelsesfrist, inn for Presidentskapet til avgjørelse. Det foreslås at mindretallet i tilfelle må beslutte dette i det samme komitémøtet hvor flertallsvedtaket ble truffet. Også et vedtak om å avgi innstilling straks (i samme møte) kan innbringes for Presidentskapet, i så fall blir avgivelsen utsatt. At vedtaket bringes inn for Presidentskapet til avgjørelse, innebærer at Presidentskapets avgjørelse blir bindende for komiteen. Flertallet fremmer følgende forslag:
"§ 20 nytt fjerde ledd skal lyde:
Et vedtak om tidspunkt for å avgi innstilling, herunder om frist for avgivelse, kan bringes inn for Presidentskapet til avgjørelse av et mindretall på minst en tredjedel av komitémedlemmene, ved beslutning i samme møte.
Nåværende fjerde, femte og sjette ledd blir nye femte, sjette og syvende ledd."
Presidentskapets medlem Carl I. Hagen fremmer følgende forslag:
"§ 20 nytt fjerde ledd skal lyde:
En innstilling kan tidligst avgis tre uker etter at saken ble sendt til komiteen, dersom minst en tredjedel av komitémedlemmene krever det ved beslutning i komitémøte.
Nåværende fjerde, femte og sjette ledd blir nye femte, sjette og syvende ledd."
Presidentskapets medlem Inge Lønning fremmer følgende forslag:
"§ 20 nytt fjerde ledd skal lyde:
Et vedtak om tidspunkt for å avgi innstilling, herunder om frist for avgivelse, som innebærer at innstilling skal avgis mindre enn en uke etter at saken ble sendt til komiteen, kan bringes inn for Presidentskapet til avgjørelse av et mindretall på minst en tredjedel av komitémedlemmene, ved beslutning i samme møte.
Nåværende fjerde, femte og sjette ledd blir nye femte, sjette og syvende ledd."
Fremskrittspartiets gruppe går inn for å gi 1/3 av medlemmene i alle komiteer rett til å bestemme høring og hvem som skal inviteres til høringen. For å hindre misbruk ved trenering kan det bestemmes at slike høringer må være avholdt innen for eksempel tre uker fra høringskravet ble vedtatt.
Høyres gruppe går inn for at et mindretall på minst 1/3 får rett til å kreve høringer i komiteen i forbindelse med saker komiteen har til behandling.
Kristelig Folkepartis gruppe støtter ikke at et mindretall får rett til å kreve høring i en sak, men støtter at et mindretall kan bringe flertallets avslag på krav om høring inn for Presidentskapet til avgjørelse.
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper støtter Kristelig Folkepartis syn.
Venstres gruppe går inn for at et mindretall får rett til å kreve høring i en sak.
Presidentskapets flertall, Thorbjørn Jagland, Berit Brørby, Olav Gunnar Ballo og Ola T. Lånke, går inn for at et mindretall på 1/3 i en komité kan bringe flertallets avslag på et krav om høring inn for Presidentskapet til avgjørelse. Det foreslås at mindretallet må beslutte dette i det samme komitémøtet hvor avslaget ble vedtatt. At vedtaket bringes inn for Presidentskapet til avgjørelse, innebærer at Presidentskapets avgjørelse blir bindende for komiteen, både med hensyn til om høringen skal holdes, og at innstillingen ikke kan avgis før Presidentskapet har truffet avgjørelse i saken som er innbrakt, og høringen eventuelt er holdt. Flertallet fremmer følgende forslag:
"§ 21 annet ledd nytt tredje punktum skal lyde:
Har komiteen avslått et krav om høring som er fremsatt av et mindretall på minst en tredjedel av komitémedlemmene, kan mindretallet bringe avslaget inn for Presidentskapet til avgjørelse, ved beslutning i samme møte."
Presidentskapets medlemmer Carl I. Hagen og Inge Lønning fremmer følgende forslag:
"§ 21 annet ledd nye tredje og fjerde punktum skal lyde:
Minst en tredjedel av komitémedlemmene kan kreve at det holdes høring og at bestemte personer/organisasjoner skal inviteres til høringen. En slik høring skal holdes innen tre uker etter at kravet ble fremsatt."
FO bestemmer i § 20 siste ledd at ordføreren skal søke å skaffe fram de opplysninger og sette i verk de undersøkelser som medlemmer av komiteen finner påkrevd. For øvrig har FO nå ingen regler om skriftlige spørsmål til statsråden om saker som ligger i komiteene. Som omtalt i vedlegget, følger komiteene ulik praksis på dette området. Noen komiteer oversender i komiteens navn de spørsmål som medlemmer av komiteen ønsker å stille, andre komiteer overlater til de enkelte fraksjoner å stille spørsmål selv, direkte til statsråden.
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper går inn for at saksordfører gis rett til å stille spørsmål selv om det ikke er flertall for det i komiteen.
Fremskrittspartiets gruppe går inn for at et mindretall på 1/3 får rett til å sende brev med forespørsel til statsråder og andre for å innhente synspunkter i komiteens navn.
Kristelig Folkepartis gruppe går inn for at et mindretall i komiteen får rett til å stille skriftlig spørsmål til statsråden om en sak i komiteen. Det må presiseres at avgivelsesfrister må settes slik at det er tid til å stille spørsmål om saken til statsråden.
Venstres gruppe går inn for at et mindretall i komiteen får rett til å stille skriftlig spørsmål til statsråden om en sak i komiteen.
Presidentskapets flertall, Thorbjørn Jagland, Berit Brørby og Olav Gunnar Ballo, går inn for at saksordfører gis rett til å stille skriftlige spørsmål til statsråden om en sak som er under behandling i komiteen, selv om det ikke er flertall for det i komiteen. Saksordfører har ansvar for å fremskaffe opplysninger og sette i verk undersøkelser som komitémedlemmene finner påkrevd. Det bør settes en frist for slike spørsmål, som både gir statsråden rimelig tid til å svare og komiteen rimelig tid til å vurdere svaret, innen avgivelsesfristen som er fastsatt. Innstillingen kan naturligvis ikke avgis før komiteen har mottatt svaret. Flertallet finner det rimelig at en slik frist settes til en uke før innstillingen skal avgis. Kortere tid før avgivelsesfristen vil det kreves flertallsvedtak i komiteen for å kunne stille spørsmål til statsråden. Den foreslåtte bestemmelsen gjelder bare spørsmål på vegne av komiteen. Flertallet fremmer følgende forslag:
"§ 20 nytt åttende ledd skal lyde:
Senest en uke før innstillingen skal avgis, kan saksordfører kreve at komiteen stiller bestemte skriftlige spørsmål til vedkommende regjeringsmedlem om en sak som er under behandling i komiteen."
Presidentskapets medlemmer Carl I. Hagen, Inge Lønning og Ola T. Lånke går inn for at et mindretall på minst en tredjedel av komitémedlemmene gis rett til å kreve at komiteen stiller skriftlige spørsmål til statsråden. Disse medlemmer er enig med flertallet i at spørsmål fra et mindretall må stilles senest en uke før innstillingen skal avgis. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:
"§ 20 nytt åttende ledd skal lyde:
Senest en uke før innstillingen skal avgis, kan minst en tredjedel av komitémedlemmene kreve at komiteen stiller bestemte skriftlige spørsmål til vedkommende regjeringsmedlem om en sak som er under behandling i komiteen."
Det følger nå av FO § 29 at et representantforslag skal forelegges for statsråden til uttalelse dersom komiteen (flertallet) vil innstille på at forslaget helt eller delvis bør imøtekommes. Vil komiteen innstille på at forslaget ikke bør vedtas, bør den "uten videre" fremme innstilling om dette, dvs. uten å innhente uttalelse fra statsråden. Komiteen beslutter med vanlig flertall om det skal innhentes uttalelse fra statsråden.
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiets grupper går imot at et mindretall i komiteen får rett til å kreve at et representantforslag blir forelagt statsråden til uttalelse.
Høyres gruppe går inn for at enhver representant får rett til å forelegge et representantforslag for statsråden til uttalelse.
Kristelig Folkepartis gruppe går inn for at et mindretall i en komité kan kreve et representantforslag forelagt statsråden til uttalelse.
Venstres gruppe går inn for at et mindretall i en komité kan kreve et representantforslag forelagt statsråden til uttalelse.
Presidentskapets flertall, Thorbjørn Jagland, Berit Brørby og Olav Gunnar Ballo, går imot at et mindretall i komiteen får rett til å kreve at et representantforslag blir forelagt statsråden til uttalelse.
Presidentskapets medlemmer Carl I. Hagen og Ola T. Lånke fremmer følgende forslag:
"§ 29 annet ledd nytt femte punktum skal lyde:
Minst en tredjedel av komitémedlemmene kan kreve at komiteen forelegger et forslag for vedkommende regjeringsmedlem til uttalelse."
Presidentskapets medlem Inge Lønning fremmer følgende forslag:
"§ 29 annet ledd nytt femte punktum skal lyde:
Enhver stortingsrepresentant kan kreve at komiteen forelegger et forslag for vedkommende regjeringsmedlem til uttalelse."
Høyres gruppe mener at det bør tas inn formuleringer i Forretningsordenen som oppfordrer komiteene til å praktisere en god arbeidspraksis som ivaretar både mindretallets rettigheter og fremdrift i sakene. Alle bør eksempelvis gis rimelig tid til å drøfte nye forslag som legges inn i innstillinger. Man bør imidlertid ikke åpne for forslag i en innstilling som ikke er relevante for saken som er til behandling.
Presidentskapet viser til at FO nå ikke har regler om fremdriftsplaner som komiteene vedtar for den enkelte sak, bortsett fra frist for avgivelse av innstilling. Frister for eksempel for å legge fram merknader eller forslag er derfor ikke formelt bindende for komitémedlemmene, men har karakter av interne retningslinjer. Presidentskapet understreker at det er gode grunner til å vedta slike fremdriftsplaner, for å sikre god fremdrift og systematisk arbeid med sakene. Spesielt er det ønskelig at komitémedlemmene gis rimelig tid til å drøfte nye/endrede forslag som legges inn i innstillinger. Presidentskapet finner det imidlertid vanskelig å utforme hensiktsmessige regler i FO på dette punkt, og fremmer derfor ikke forslag om dette.