Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Siri A. Meling og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Åslaug Haga, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, vil vise til Innst. S. nr. 174 (2005–2006), jf. Dokument nr. 19, Innst. S. nr. 176 (2006–2007), jf. Dokument nr. 18, og Innst. S. nr. 203 (2007–2008), jf. Dokument nr. 19.

Komiteen er kjent med at siste ministermøte i Vestunionen ble avholdt 13. november 2000 i Marseille. De fleste av organisasjonens oppgaver ble overført til EU. Også VEUs militære satellittsenter i Toriejon og Institutt for sikkerhetsstudier i Paris ble overført til EU. I 2004 ble også WEAG og WEAO – Vestunionens utvalg for utvikling av og samarbeid om forsvarsmateriell – nedlagt, noe som satte bl.a. Norge og norsk forsvarsindustri utenfor dette samarbeidet. Komiteen vil vise til at EU i stedet opprettet European Defence Agency (EDA), som er et rent EU-organ, og at den norske regjeringen i nesten to år forhandlet om en avtale med EU om samarbeid med EDA. Avtale ble inngått i mars 2006.

Komiteen er kjent med at det fremdeles er møter på embetsnivå i Vestunionens regi, og at den parlamentariske forsamlingen er opprettholdt. Norge deltar her, på linje med Tyrkia og Island, uten stemmerett. Komiteen viser til at forsamlingens oppgave er å følge opp EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk og utarbeide rapporter som sendes VEUs permanente råd. Komiteen har merket seg at rådets oppgaver de facto ivaretas av EUs sikkerhetspolitiske komité.

Komiteen vil bemerke at den norske delegasjonen til Vestunionens parlamentariske forsamling også i 2008 har engasjert seg sterkt i spørsmål knyttet til nordområdene og Arktis og ser dette som positivt. Komiteen mener det er viktig for å skape en bredere politisk forståelse for og oppmerksomhet mot våre utfordringer i nord.