Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

15. Miljøverndepartementet

Posten foreslås økt med 10 mill. kroner til informasjonskampanjen Klimaløftet. Enova skal i samarbeid med Miljøverndepartementet gjennomføre en informasjonskampanje som skal bidra til økt energieffektivitet og bruk av fornybar energi i egen bolig. Målet er at klimaengasjementet i befolkningen økes.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Posten foreslås økt med 30 mill. kroner. Midlene skal inngå i Groruddalssatsingen, som er et bredt samarbeid mellom Regjeringen og Oslo kommune, der hovedmålet er en bærekraftig byutvikling, synlig miljøopprustning, bedre livskvalitet og samlet sett bedre levekår i Groruddalen. Foruten å styrke sysselsettingen er formålet med tiltaket å rydde opp i utemiljøet og å styrke miljøvennlige transport. Innsatsen konsentreres om rydding av næringsområder, bedre tilgjengelighet til miljøvennlig transport, samt å fullføre sammenhengende tur- og sykkelvei fra Vestli/Stovner til Oslo sentrum.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Bevilgningen foreslås økt med 25 mill. kroner til tiltak og skjøtsel i nasjonalparkene. Statens naturoppsyn vil ha en koordinerende rolle i gjennomføringen av mange av de aktuelle tiltakene.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Bevilgningen foreslås økt med 20 mill. kroner for å styrke omfanget av tiltak og skjøtsel i naturvern- og kulturlandskapsområder.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

I sammenheng med den styrkede innsatsen for tiltak og skjøtsel av frilufts- og naturvernområder foreslås det å midlertidig styrke den sentrale koordineringen i Direktoratet for naturforvaltning/Statens naturoppsyn. Det er også behov for å styrke denne funksjonen hos fylkesmennene. Det foreslås en bevilgningsøkning på 5 mill. kroner.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Til en intensivert innsats for skjøtsel og tilretteleggingstiltak i friluftsområder, foreslås posten økt med 35 mill. kroner. Det er i overkant av 2 000 offentlig friluftsområder som er sikret ved bruk av statlige midler. Områdene er både i statlig og kommunalt eie. Aktuelle tiltak vil være bygging av toaletter, brygger, opparbeidelse av tur-, gang-, og sykkelstier gjennom områdene, parkeringsplasser i tilknytning til områdene, tiltak for funksjonshemmede (universell utforming) og informasjonstavler.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Det foreslås en økt bevilgning på 2 mill. kroner til Friluftsrådenes landsforbund og interkommunale friluftsråd slik at disse bedre skal kunne følge opp den intensiverte satsingen på friluftsområder.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Det foreslås i alt 223 mill. kroner til fredete og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer, brannsikring og fartøyer.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Posten foreslås økt med 136 mill. kroner til istandsetting og vedlikehold av fredete og verneverdige kulturminner og kulturmiljøer.

Riksantikvaren har som oppfølging av St.meld. nr. 16 (2004–2005) Leve med kulturminner foretatt en gjennomgang og dokumentasjon av tilstand og vedlikeholdsbehov av alle fredete bygninger i privat eie. Tilstandsvurderingen gir et godt grunnlag for prioritering og målretting av tiltak. Ca. 2 700 av de ca. 3 500 fredete bygningene er i privat eie. Med et par unntak er gjennomgangen sluttført i samtlige fylker. Istandsettings- og vedlikeholdstiltak kan derfor settes i gang i fleste fylkene.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Posten foreslås økt med 77 mill. til brannsikring av kulturhistorisk verdifulle trehusmiljøer og kirker.

Norge har 180 kulturhistorisk verdifulle trehusmiljøer, 191 middelalderkirker og 765 andre kulturhistoriske verdifulle kirker, hvorav 12 kirker anses å være av nasjonal verdi. Mange av disse har manglende eller mangelfull brannsikring. Brannsikring av tette trehusmiljøer og kulturhistorisk verdifulle kirker reiser derfor store utfordringer og er viktig for å sikre disse verdiene i et langsiktig perspektiv. Ved å iverksette brannsikringstiltak vil brannfaren minske betraktelig.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener Regjeringen burde vurdert tiltak for brannsikring av tette trehusmiljøer, middelalderkirker og andre særlig kulturhistorisk verdifulle/viktige kirker. Det burde være et mål at alle offentlige og private kulturminner bestående av bygg må oppgraderes med overrislingsanlegg. Dette er tiltak som i de fleste tilfeller kan settes i gang umiddelbart og derfor er til god hjelp for å holde arbeidsløsheten nede. For private bygg hadde det i tillegg til eventuell støtte vært ønskelig med bedre avskrivningsregler for slike tiltak. Disse medlemmer viser til forslag fremmet under kapittel 2.2.

Posten foreslås økt med 10 mill. kroner til istandsetting og vedlikehold av verneverdige fartøyer. Riksantikvaren har erklært ca. 190 fartøyer som verneverdige fartøyer.

Komiteen sluttar seg til forslaget frå Regjeringa.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sin tiltakspakke presentert under kapittel 2.2.

Disse medlemmer foreslår å øke bevilgningen med 450 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag, tilsvarende en økning på 450 mill. kroner i forhold til tidligere vedtatt budsjett.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2009 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1441

Statens forurensningstilsyn

75

Utbetaling av pant for bilvrak, overslagsbevilgning, forhøyes med

450 000 000

fra kr 166 320 000 til kr 616 320 000"