Sammendrag
Det fremmes i dokumentet følgende forslag:
1. Stortinget ber Regjeringen kartlegge hvilket habiliterings- og rehabiliteringstilbud barn og voksne får etter cochlea implantatoperasjon.
2. Stortinget ber Regjeringen kartlegge hvilket opplæringstilbud barn og voksne med CI får.
3. Stortinget ber Regjeringen sikre at CI-opererte sikres habilitering og rehabilitering etter operasjon.
4. Stortinget ber Regjeringen opprette et nasjonalt kompetansesenter for CI-opererte på Rikshospitalet."
Som bakgrunn for forslaget vises det til at døve mennesker i dag kan få operert inn et apparat, cochlea-implantat (CI), som gjør dem i stand til å oppfatte lyd. Det vises videre til at det hvert år anslagsvis blir født 40 døve barn i Norge, og til at 90 prosent av disse får operert inn cochlea-implantat. Siden 1988 er nær 380 barn blitt operert.
Det vises til at barn som blir født med nedsatt funksjonsevne, har behov for og rett til habiliteringstjenester, og til at CI-opererte vil ha behov for hjelp til å tolke lyd og til å begynne å snakke.
Barn kan få operert inn CI fra fem- til seks-måneders alder, og det framholdes at forskning har vist at barn som diagnostiseres og innlemmes i habiliteringstiltak innen de er seks måneder, viser bedre språkferdigheter enn barn som diagnostiseres senere.
Forslagsstillerne framholder at det er avdekket variasjoner i hvilke muligheter CI-opererte får til å lære seg å tolke lyd og å lære talespråk, og mener det er behov for en kartlegging av hvilket habiliterings-, rehabiliterings- og opplæringstilbud CI-opererte får.
Forslagsstillerne mener det er viktig at det gis et likeverdig habiliteringstilbud basert på kunnskap og kompetanse til CI-opererte i hele landet, og at det derfor bør opprettes et nasjonalt kompetansesenter for denne gruppen.