Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Merknader fra transport- og kommunikasjonskomiteen

Komiteens utkast til innstilling er blitt forelagt transport- og kommunikasjonskomiteen som i brev av 25. november 2008 uttaler følgende:

"Transport- og kommunikasjonskomiteen behandlet på sitt møte 25. november 2008 utkastet til innstilling i ovennevnte representantforslag fra familie- og kulturkomiteen, datert 4. november 2009.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, har merket seg at Medietilsynet på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet har gjennomført en undersøkelse av individuelt abonnentvalg i kringkastingsnett og kabelnett. Flertallet har merket seg at Kultur- og kirkedepartementet ber om synspunkter på Medietilsynets "Utredning om muligheten for individuelt abonnentvalg i kringkastings- og kabelnett". Høringsfrist er 27. januar 2009.

Flertallet er fornøyd med at Regjeringen jobber aktivt med denne typen problemstillinger, og mener at det i denne pågående prosessen ikke vil være hensiktsmessig at Stortinget skal pålegge Regjeringen å gjennomføre en utredning om åpne TV-nett. Flertallet mener det videre bør være opp til Regjeringen å vurdere videre saksgang i lys av innspillene som kommer i høringsprosessen.

Flertallet vil videre vise til de samme partienes merknader i Budsjett-innst. S. nr. 13 (2005–2006):

"I stadig flere land satses det på å styrke konkurranseevnen ved å bygge åpne nett og redusere kostnadene ved store investeringer i unødige parallelle nett. Flertallet merker seg at en slik utbygging av åpne nett allerede er i gang i Norge, også i distrikter.

Flertallet vil peke på at ingen står som eneeier av nettene. Flertallet ser det derfor som viktig å legge tilrette for samkjøring mellom nett for å utnytte kapasitet, og for at konkurrerende tjenesteleverandører har tilgang på like vilkår til åpne, leverandør-uavhengige stamnett og til aksessnettene. Det vil begrense behovet for at leverandører må bygge kostbare parallelle nett, og øke konkurransen i nettene."

Flertallet vil understreke at det som regel leveres bredbåndstjenester og telefoni sammen med TV-tjenester i de fleste aksessnett, og at politikken på disse områdene derfor bør ses i sammenheng.

Flertallet foreslår at representantforslaget vedlegges protokollen.

Flertallet slutter seg for øvrig til merknadene fra de respektive partier i familie- og kulturkomiteen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre slutter seg til de respektive partiers merknader i utkastet til innstilling.

Disse medlemmer viser for øvrig til at en rekke bredbåndsnett er lukket for andre tjenesteleverandører. Mange kunder har infrastrukturleverandøren som eneste alternativ når det gjelder valg av tjenester over nettet. Dette gjelder særlig nett som tradisjonelt har vært benyttet til kabel-TV eller nett som er bygget ut for å levere høyhastighetsbredbånd. Disse medlemmer mener det bør vurderes tilsvarende prinsipper for denne infrastrukturen som for Kabel-TV. Hensikten med dette må være å legge til rette for et større mangfold av tjenester og økt valgfrihet for den enkelte abonnent. Disse medlemmer mener at utredningen som foreslås også må omfatte dette."