Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Britt Hildeng, Synnøve Brenden Klemetrud og Tove Karoline Knutsen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Magnhild Eia, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at forslagsstillerne ønsker at Regjeringen skal utrede prinsippet om åpne nett og legge dette fram for Stortinget. Bakgrunnen er at forslagsstillerne mener dette vil bedre tilbudet til forbrukerne ved å bedre konkurransen innen TV-markedet.

Komiteen viser til at noe av hensikten med ekom-regelverket er å sikre brukerne gode og rimelige tjenester gjennom bærekraftig konkurranse. Det er Post- og teletilsynet som regulerer de delene av markedene for elektroniske kommunikasjonstjenester som ligger under ekom-regelverket.

Komiteen viser til svarbrevet fra Samferdselsdepartementet (vedlegg) der det framgår at Post- og teletilsynet har vurdert grossistmarkedet for overføringstjenester for kringkasting for levering av kringkastingsinnhold til sluttbruker. Det er gjort en særskilt vurdering av reguleringsbehovet for et nasjonalt marked for overføringstjenester for fjernsyn og radio i kabel-TV-nett. Konklusjonen var at det eksisterer konkurranse på sluttbrukernivå, fremtidig konkurranse fra nye overføringstjenester disiplinerer netteierne og innholdsprodusentenes forhandlingsstyrke disiplinerer også netteierne.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, slutter seg til departementets vurdering om at disse forholdene reduserer behovet for å gjennomføre særskilt tilgangsregulering i kabel-TV-nett.

Flertallet er enig med departementet i at ekom-regelverket ikke blokkerer for tilgangsregulering av TV-nett, og det er derfor, etter flertallets vurdering, ikke nødvendig å endre eksisterende regelverk, som bygger på EØS-regulering. I påvente av nye markedsanalyser fra Post- og teletilsynet mener flertallet det ikke er noe umiddelbart behov for å utrede saken videre.

Flertallet viser for øvrig til svarbrevet fra Samferdselsdepartementet (vedlegg), og slutter seg til dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er viktig å gi klare politiske signaler om ønsket retning i forhold til spørsmålet om rammebetingelsene for distribusjon av TV. Teknologien gjør nye og mer forbrukervennlige løsninger mulige, og aktørene i markedet har behov for å innrette seg hva angår forretningskonsepter og satsing på videre utbygging av nettene.

Disse medlemmer mener på generelt grunnlag at prinsippet om åpenhet må ligge til grunn i forhold til distribusjon av informasjon. Tilgjengelighet er en viktig forutsetning for reell ytringsfrihet og en god offentlig debatt. Det må være forbrukeren selv som velger innhold, ikke leverandøren av et på forhånd fastlagt utvalg. Disse medlemmer mener således det er en viktig målsetting at også det kabel/fiber-baserte TV-markedet innrettes slik at forbrukerne skal ha et fritt TV-valg uavhengig av abonnement.

Disse medlemmer har merket seg at departementet, og enkelte av høringsinstansene, mener konkurransen i markedet er ivaretatt gjennom konkurransen mellom plattformene, og mellom abonnementstilbyderne, og at det i lys av dette ikke er behov for å åpne for sterkere konkurranse innenfor rammen av kabeltilknytning gjennom å åpne for fritt TV-valg uavhengig av abonnement. Disse medlemmer mener dette ikke er i tråd med rimelige forventinger fra forbrukernes side, og at lukkede løsninger ikke vil bidra til utvikling på feltet.

Disse medlemmer vil også peke på at distriktene er særlig utsatt i forhold til monopoldannelser.

Disse medlemmer har også merket seg at Regjeringens, og regjeringspartienes, innsigelser mot forslaget først og fremst er basert på teknologiske vurderinger, og at mediepolitiske begrunnelser i liten grad er trukket frem.

Disse medlemmer vil understreke at et hovedtema i den foreslåtte utredningen må være hvordan det skapes økonomi for netteierne uten lukkede løsninger. Disse medlemmer viser i den forbindelse eksempelvis til de løsninger som brukes i forbindelse med transport av elektrisitet.

Disse medlemmer viser til rapport fra Medietilsynet av 21. oktober 2008, "Utredning om muligheten for individuelt abonnentvalg i kringkastings- og kabelnett", der Medietilsynet konkluderer med at man ikke vil tilrå at det innføres regulering som pålegger distributører av fjernsynskanaler å tilby valg av enkeltkanaler innenfor gitte pakker. Rapporten har ikke utredet og tatt stilling til spørsmålet om forbrukernes rett til å hente TV-program "på siden" av det abonnementet anviser. Disse medlemmer viser også til høringene for komiteen der representanter for innholdsleverandørene gav sterk tilslutning til forslaget om en utredning av saken. Disse medlemmer mener samferdselsministerens brev til komiteen ikke gir tilfredsstillende begrunnelse for hvorfor spørsmålet om åpne TV-nett ikke skal utredes.

Disse medlemmer fremmer således følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen utrede prinsippet om åpne TV-nett og fremlegge sak om dette for Stortinget."