Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til oversendelse av 23. september der Energi- og miljøkomiteen ber om utredning av Dokument nr. 8:137 (2007-2008) forslag fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Torbjørn Andersen og Tord Lien om en helhetlig plan for CO2-håndtering av 23.9.2008. Representantene fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i sin varslede energiplan legge frem en sak om helhetlig plan for CO2-håndtering i Norge."

Satsingen på CO2-håndtering er et hovedelement i Regjeringens energipolitikk, og vi har iverksatt flere viktige prosjekter for å realisere fangst, transport og lagring av CO2 i Norge: Planlegging og forberedelse av testsenter for CO2-fangst på Mongstad (TCM), fullskala fangstanlegg for CO2 på Mongstad, fullskala fangstanlegg for CO2 på Kårstø, og transport- og lagringsløsninger for fanget CO2 fra Kårstø og Mongstad.

En slik satsing er krevende av flere grunner. CO2-håndteringsteknologi er i stor grad umoden teknologi, og det er behov for mer utprøving, forskning og erfaring. Videre er det i dag meget kostnadskrevende å bygge og drifte anlegg for CO2-fangst. Erfaringsgrunnlaget for store CO2-håndteringsprosjekter er også begrenset da fangst, transport og lagring av CO2 er lite utprøvd i stor skala. Således er arbeidet som nå gjøres på Mongstad og Kårstø pionervirksomhet, og det setter høye krav til gjennomføringsprosessen. Målsettingen er å fremme kostnadseffektive og fremtidsrettede teknologikonsepter for CO2-håndtering, og å sikre en bred anvendelse av slik teknologi.

Regjeringen arbeider derfor målrettet og langsiktig for å modne frem gode løsninger og rammer for CO2-fangst, -transport, og -lagring. Dette er arbeid jeg vil komme nærmere tilbake til i forbindelse med at investeringsbeslutningene knyttet til CO2-håndteringsprosjektene på Mongstad og Kårstø skal legges fram for Stortinget.