Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ann-Kristin Engstad, Asmund Kristoffersen, Marianne Marthinsen, Tore Nordtun, Torny Pedersen og Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Tord Lien, Ketil Solvik-Olsen og Ingrid Skårmo, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark og Ivar Kristiansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Holten Hjemdal, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, lederen Gunnar Kvassheim, viser til Representantforslag nr. 133 (2007–2008) hvor forslagsstillerne ber Regjeringen fremme en stortingsmelding med en gjennomgang av nettpolitikken, og legge denne frem for behandling i Stortinget senest vårsesjonen 2009. Komiteen er enig med forslagsstillerne i at det er behov for en bred analyse av de virkninger som har vært i nettutviklingen siden innføringen av energiloven av 1990, samt de følger gjeldende nettregime har.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at Regjeringen allerede i Soria Moria-erklæringen varslet at man ville foreta en evaluering av energiloven, der blant annet lovens betydning for kraftbalansen, strømprisene og strukturen i kraftbransjen skulle gjennomgås, med sikte på endringer som kan sikre bedre utnyttelse og bruk av eksisterende produksjon, samt ny kraftproduksjon. I tillegg varslet Regjeringen i Soria Moria en bred gjennomgang av nettsystemet.

Flertallet viser til svarbrev fra olje- og energiministeren datert 31. oktober 2008 (vedlagt). Flertallet er enig med olje- og energiministeren i at en egen stortingsmelding om nettpolitikken vil medføre en stor grad av dobbeltarbeid, samtidig som enkelte viktige justeringer av systemet vil kunne ta lengre tid enn nødvendig.

Komiteen viser til at det ble avholdt et mini-seminar den 4. november 2008 for å få belyst nettselskapers synspunkter i forbindelse med behandling av dette forslaget. I den forbindelse ble det pekt på flere problemstillinger knyttet til dagens system for nettreguleringen. Blant annet ble det vist til at dagens system med økt nettutbygging eller forsterkning ikke er tilpasset framtidig økt kraftproduksjon i form av mer spredt utbygging av fornybar kraft.

I tillegg ble blant annet følgende forhold trukket fram:

  • Det er manglende incitament for å foreta nettutbygging/forsterkning for å tilknytte gode fornybarprosjekter nettet

  • Investeringsincentivene må styrkes både for nyinvesteringer og vedlikehold

  • I regioner med mye ny fornybar energi er det forbrukerne lokalt som betaler nettkostnaden før overføring av kraft ut av regionen.

Komiteen mener på denne bakgrunn det er viktig å få belyst investeringsinsentiver, sammenhengen mellom nett og produksjon og tilknytning av elektrisitet fra ny fornybar energiproduksjon og at eventuelle justeringer av gjeldende lov og regelverk gjennomføres. Komiteen vil derfor be Regjeringen, i forbindelse med den varslede evalueringen av energiloven, foreta en gjennomgang av nettpolitikken på dette området. Komiteen vil anmode om at en slik sak legges frem så raskt som mulig for behandling i Stortinget.