Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg

Jeg viser til brev av 8. mai 2008 hvor det bes om utredning av forslag om innføring av miljøavgift eller andre tiltak som kan sikre at forbruket av plastposer reduseres på en bærekraftig måte. Regjeringen bes i forslaget om å fremme et slik forslag for Stortinget.

Det er stor fokus på bruk av plastposer som miljøproblem både i Norge og internasjonalt. Som forslagsstillerne selv viser til er det bl.a. innført forbud eller andre lovreguleringer i en rekke land og byer, herunder Bangladesh, Kina, Paris og San Fransisco. Det er også tatt lokale initiativ for å begrense bruken av plastposer en rekke steder i Norge. Jeg er selv svært opptatt av denne problemstillingen og har allerede satt i gang et arbeid med å vurdere mulige tiltak for å redusere forbruket av plastposer. Det er gledelig å se at dette synes å være en problemstilling det kan oppnås bred politisk enighet om.

Som forslagsstillerne viser til er det en rekke forhold knyttet til bruk av plastposer som må utredes nærmere før sentrale myndigheter vedtar mulige virkemidler. Statens forurensningstilsyn er derfor gitt i oppdrag å sørge for en kartlegging av miljøkonsekvensene av dagens bruk av plastposer og alternativene til disse. Statens forurensningstilsyn har i den anledning henvendt seg til ulike konsulentmiljøer for å få gjennomført en slik kartlegging. I prosjektbeskrivelsen fra Statens forurensningstilsyn presiseres det bl.a. at det skal gis en oversikt over hvilke typer poser som finnes og en beskrivelse av de ulike posenes positive og negative egenskaper i forhold til bruksområder og avfallshåndtering. Dagens håndtering av plastposeavfall skal beskrives med angivelse av fordeling mellom ombruk (inkludert bruk til avfallsposer), deponering, materialgjenvinning, energiutnyttelse og eventuelt andre gjenvinningsformer. Videre skal det gis en beskrivelse av i hvilken grad de ulike typene poser belaster miljøet i et livssyklusperspektiv. Statens forurensningstilsyn skal gi sin tilbakemelding på oppdraget til departementet innen 1. september d.å.

Resultatene fra kartleggingen og Statens forurensningstilsyns vurdering av denne, vil gi Regjeringen et viktig grunnlag for å vurdere mulige tiltak som kan sikre bærekraftig reduksjon i forbruket av plastposer. Dette kan som dere peker på dreie seg om avgift, lovregulering eller frivillige ordninger. Etter at kartleggingsarbeidet er avsluttet, vil Regjeringen arbeide for å få på plass eventuelle virkemidler så raskt som mulig.