Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

12. Omfang og kvalitet i kommunale tjenester

Etterspørselen etter kommunale tjenester er på kort sikt økende som en følge av den demografiske utviklingen. For 2008 forventes det en økning i antall barn i barnehagealder på om lag 5 000, mens antallet barn i grunnskolealder vil gå svakt ned. Den sterke økningen i unge mellom 16 og 18 år som har vært de senere årene, forventes å avta i 2008 før den flater ut i 2009. Antall innbyggere over 67 år vil øke svakt, men det forventes en sterk vekst i antall eldre over 90 år. De demografiske utfordringene forsterkes av økende forventninger, etterspørsel og kvalitetskrav til de kommunale tjenestene fra innbyggerne. De lokale myndighetene må derfor forholde seg til krav om flere og bedre kommunale tjenester.

Siden 2001 har alle kommuner og fylkeskommuner rapportert på regnskap og tjenester i KOSTRA.

Dersom en ser alle tjenester under ett, er inntrykket at kommuner og fylkeskommuner leverer resultater som står i forhold til Regjeringens satsing på kommuneøkonomi. Kommunesektoren løser også utfordringene som følger av den demografiske utviklingen på en god måte. På nasjonalt nivå har det i alt kommet 24 000 nye avtalte årsverk i kommunal sektor i løpet av de to siste årene, noe som har gitt rom for flere og bedre tjenester for landets innbyggere. Departementet vurderer samtidig at kommunesektoren fortsatt må ta grep for å forbedre kvaliteten på tjenestene. Ved siden av økt økonomisk handlingsrom, har kommunene økt sin kompetanse, utviklet organisasjonene og gjort disse mer tilpasset til å møte innbyggerne. Muligheten til å utvikle og måle kvalitet har blitt bedre. Det er viktig at kommunene bruker denne muligheten og aktivt synliggjør de gode resultatene.

Barnehagesektoren er i ferd med å nå det nasjonale målet om full barnehagedekning. Totalt hadde nærmere 249 500 barn plass i barnehage ved utgangen av 2007. I løpet av perioden 2004–2007 fikk anslagsvis 36 400 flere barn plass. Den største økningen var i 2007. Dekningsgraden øker på alle alderstrinn. Vel 84 pst. av barna i aldersgruppen 1-5 år hadde barnehageplass ved utgangen av 2007.

Antall årstimer til undervisning i grunnskolen økte hvert år fra 2005 til 2007, og andelen timer til spesialundervisning av totale lærertimer har økt. Antall elever pr. lærerårsverk har sunket fra 11,1 til 10,8 fra 2005 til 2007.

Kommunene følger opp den demografiske utviklingen ved å prioritere pleie- og omsorgssektoren. Sektorens andel av kommunenes samlede netto driftsutgifter har økt fra 32,7 pst. i 2005 til 35,1 pst. i 2007. Antall årsverk i sektoren har økt med nærmere 7 800 i løpet av de tre siste årene.

Den demografiske utviklingen går i retning flere elever i videregående opplæring. I perioden 2004 til 2007 har antall 16–18-åringer økt med 10,7 pst. Det har vært en økning i antall lærerårsverk i videregående opplæring fra 2005 til 2007 på om lag 1 100, noe som tilsvarer 5,3 pst.

Komiteen viser til at KOSTRA gir muligheter for å sammenligne omfang og kvalitet i kommunale tjenester over tid, og at prognoser fra SSB gir grunnlag for å anslå den samlede etterspørsel etter sektorens tjenester på kort sikt. Komiteen har merket seg at tallet på barnehagebarn antas å øke med 5000 i 2008, mens antall barn i grunnskolealder vil gå svakt ned. Antall innbyggere over 67 år vil øke svakt, mens antallet over 90 år vil vokse sterkt.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til at situasjonen i kommunene og fylkeskommunene alltid vil være svært ulik med hensyn til befolkningstall, alderssammensetning og derved behov for sektorens tjenester. Dette er en viktig grunn til at en størst mulig del av inntektene bør være frie midler. I noen kommuner kommer eldrebølgen tidligere, i andre blir den ekstra kraftig, samtidig som andre har størst utfordringer innen barnehage og skole.

Flertallet har merket seg at det særlig er pleie- og omsorgssektoren og barnehagene som har fått størst økning i ressursene de siste 3 år. Antall årsverk innen pleie og omsorg er økt med 7800 fra 2004. Legedekningen på institusjon er økt. Siden 2005 er 1700 nye omsorgsboliger ferdigstilt. Sektorens andel av de kommunale utgiftene er økt fra 32,7 pst. i 2005 til 35,1 pst. i 2007.

Flertallet viser til at i perioden 2004–2007 har 36 400 flere barn fått plass i barnehage. 84 pst. av barna i alderen 1–5 år hadde barnehageplass ved utgangen av 2007.

Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, konstaterer at kommunene har prioritert barnevernet høyere de siste årene. Det er et negativt faktum at andelen av barn med behov for hjelp fra barnevernet er økende. Det er positivt at kompetansesituasjonen er bedret, og at andelen undersøkelser med lang behandlingstid er sterkt redusert.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til øvrige merknader i denne innstilling og tar Regjeringens utredning til etterretning.