Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

11. Utviklingen i kommuneøkonomien fram til 2007

Høy aktivitetsvekst og lav inntektsvekst bidro til en vesentlig økning i underskudd før lånetransaksjoner i 2007. Underskuddet er på 12 mrd. kroner, eller vel 4 pst. av sektorens inntekter. På aktivitetssiden er det særlig investeringene som har vokst kraftig. Dette har sammenheng med utbyggingen av barnehagesektoren, men også de øvrige kommunale sektorer har hatt høy vekst i investeringene.

Inntektene til kommunesektoren vokste i 2007 reelt sett med vel 1 pst. Dette var vesentlig svakere enn de tre foregående årene, men må ses i sammenheng med at det var en sterk merskattevekst og særskilt sterk inntektsvekst i 2006. Aktivitetsveksten i 2007 anslås til 3,5 pst.

For kommunesektoren som helhet anslås netto driftsresultat til 2,6 pst. av driftsinntektene i 2007, en nedgang på knapt 3 prosentpoeng fra 2006. Likevel er netto driftsresultat om lag på nivå med hva Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) mener det bør ligge på for sektoren som helhet over tid.

Komiteen har merket seg at inntektsutviklingen i 2007 ble vesentlig svakere enn i de tre foregående årene, der den gjennomsnittlige veksten i samlede og frie inntekter var om lag fire pst. pr. år. Inntektsnivået i 2007 var likevel på et noe høyere nivå enn i det økonomiske opplegget som ble vedtatt høsten 2006. Mens inntektsveksten i 2007 ble lavere enn året før, fortsatte aktivitetsveksten å øke, og den anslås til 3,5 pst. For kommunesektoren som helhet utgjorde netto driftsresultat i 5,6 pst. av inntektene i 2006, og 2,6 pst. i 2007.

Komiteen mener det er ønskelig med en stabil utvikling i den kommunale økonomien slik at bruken av ressursen kan planlegges i et langsiktig perspektiv. Ikke minst er det viktig i kampen om dyktige medarbeidere at hver kommune har stabil og god nok økonomi.

Komiteen viser til at kommunesektorens inntekter utgjør om lag 17 pst. av bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge. 15 pst. av landets samlede timeverk utføres av sektoren. Komiteen vil understreke at kommunesektoren er å anse som et stabiliserende element i samfunnsøkonomien.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at for 2006 og 2007 sett under ett anslås de frie inntektene å ha økt med 9,3 mrd. kroner.

Flertallet mener at den sterke aktivitetsveksten med 10 000 nye årsverk i 2006 og 14 000 nye årsverk i 2007 viser at vi har hatt et oppdemt behov for økte og forbedrede tjenester, og at de lokale folkevalgte har ønsket å bruke en økt handlefrihet til å innfri innbyggernes forventninger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil uttrykke skepsis til Regjeringens manglende tiltak for effektivisering og modernisering i kommunesektoren, og vil i den forbindelse vise til sine merknader i innstillingens kapittel 5.2.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet peker på at behovet for antall årsverk i pleie- og omsorgstjenestene i årene som kommer ikke er ivaretatt med Regjeringens politikk. Disse medlemmer viser til at det pr. i dag mangler om lag 16 000 sykehjemsplasser, noe som selvsagt vil medføre et sterkt behov for økt bemanning. Når eldrebølgen kommer for fullt, så vil presset både på hjemmebasert omsorg og institusjonsomsorg øke betydelig. Disse medlemmer viser til Dokument nr. 8:83 (2006–2007) der Fremskrittspartiet fremmet forslag om en helhetlig løsning for hvordan disse utfordringene kan løses.