Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 25. april 2008

Det vises til brev av 9. april d.å. med anmodning om departementets vurdering av Representantforslag fra stortingsrepresentantene May-Helen Molvær Grimstad, Hans Olav Syversen, Ingebrigt S. Sørfonn og Line Henriette Holten Hjemdal om vurdering av momsfritak for frivillige organisasjoner (Dokument nr. 8:81 (2007-2008).

I forslaget heter det: "Stortinget ber Regjeringen utrede hvordan frivillig sektor kan kompenseres for den finansielle belastningen som betaling av inngående merverdiavgift medfører for frivillige lag og organisasjoner, og gi en foreløpig vurdering av dette i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet for 2009."

Ved kongelig resolusjon av 1. desember 2006 oppnevnte Regjeringen et utvalg (Kulturmomsutvalget) for å vurdere merverdiavgiftsregelverket på kultur- og idrettsområdet samt frivillig sektor. Utvalget avga sin innstilling 26. februar i år, NOU 2008:7 Kulturmomsutvalget Utvidelse av merverdiavgiftsgrunnlaget på kultur- og idrettsområdet.

Kulturmomsutvalget har ikke tatt stilling til kravet fra frivillighet Norge om full kompensasjon for merverdiavgift knyttet til kjøp av varer og tjenester. Kulturmomsutvalgets oppgave var å vurdere å utvide avgiftsgrunnlaget og forenkle regelverket jf mandatet.

Frivillig virksomhet anses normalt ikke som næringsvirksomhet, og faller derfor i de fleste tilfeller utenfor merverdiavgiftslovens anvendelsesområde. Det er også foretatt flere tilpasninger i regelverket om merverdiavgift som skal sikre at slik virksomhet ikke må registrere seg som merverdiavgiftspliktig for sin frivillige virksomhet. Kun der det i forbindelse med ordinær næringsvirksomhet omsettes varer eller tjenester over et visst nivå, vil det for frivillig virksomhet inntre registreringsplikt og plikt til å beregne merverdiavgift. Det er vanskelig å oppdrive grunnleggende data om frivillig sektor, og i NOU 2008:7 presenterer utvalget kun en summarisk omtale av inntekter og utgifter for frivillig sektor hentet fra St.meld. nr. 39 (2006-2007) Frivillighet for alle, der det ikke skilles mellom små og store virksomheter. Utvalget har i tillegg samlet inn datamateriale for inntekter og utgifter for virksomheter i kultur- og idrettssektoren for å anslå provenyeffekten av utvalgets forslag om å utvide avgiftsgrunnlaget.

Kulturmomsutvalgets innstilling er sendt på høring med frist til 30. juni 2008. I samband med den videre oppfølgingen arbeider Kultur- og kirkedepartementet i samarbeid med Finansdepartementet også med spørsmålet knyttet til merverdiavgiftsbelastningen for frivillig sektor.

Eventuelle endringer i det samlede skatte- og avgiftsopplegget, herunder merverdiavgiftsloven vil bli vurdert i sammenheng med Regjeringens budsjettarbeid.