Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 29. januar 2008

Jeg viser til komiteens brev 4. desember 2007.

Med bakgrunn i Soria Moria-erklæringens varslede instruks om tomtefeste, ble Justisdepartementet bedt om å uttale seg om lovgrunnlaget for å gjennomføre en slik instruks overfor festetomter under Opplysningsvesenets fond. Justisdepartementets lovavdeling ga uttalelse i saken ved brev 12. januar 2006.

Den omtalte instruksen om tomtefeste ble fastsatt ved kongelig resolusjon 14. september 2007. Lovavdelingens uttalelse 12. januar 2006 var basert på den aktuelle ordlyden i Soria Moria-erklæringen. Med bakgrunn i den fastsatte instruksen og avgjørelse i Høyesterett 21. september 2007, ble justisdepartementets lovavdeling bedt om å gi en særskilt vurdering av grunnlovsspørsmålet. Lovavdelingens uttalelse forelå ved brev 28. januar 2008.

Som det framgår, er forholdet mellom Grunnloven § 106 og tomtefesteinstruksen, herunder den varslede endringen i lov 7. juni 1996 nr. 33 om Opplysningsvesenets fond, vurdert av Justisdepartementets lovavdeling gjennom to uttalelser. Disse er lagt til grunn i denne saken. Jeg vedlegger kopi av Justisdepartementets brev 12. januar 2006 og 28. januar 2008, og viser til disse.

Tomtefesteinstruksen hører inn under fornyings- og administrasjonsministeren, mens loven om Opplysningsvesenets fond hører inn under kultur- og kirkeministeren. Mitt svar til komiteen er utarbeidet i forståelse med fornyings- og administrasjonsministeren.

Ytterligere spørsmål om tomtefesteinstruksen rettes til fornyings- og administrasjonsministeren som rette vedkommende.