Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens behandling

I brev av 4. desember 2007 stilte kontroll- og konstitusjonskomiteen spørsmål til kultur- og kirkeminister Trond Giske vedrørende forholdet mellom Grunnloven § 106 og forslag til endringer i lov om Opplysningsvesenets fond og tomtefesteinstruksen. Komiteen ba statsråden om å redegjøre for de vurderinger departementet har gjort om grunnlovsmessigheten til den nevnte lovendring og den nye tomtefesteinstruksen. Statsråden ble også bedt om å dokumentere bakgrunnen for vurderingene. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

I svarbrev 29. januar 2008 viste kultur- og kirkeministeren til at Justisdepartementet, med bakgrunn i Soria Moria-erklæringens varslede instruks om tomtefeste, var bedt om å uttale seg om lovgrunnlaget for å gjennomføre en slik instruks overfor festetomter under Opplysningsvesenets fond. Uttalelsen av 12. januar 2006 konkluderte med at en instruks i tråd med uttalelsene i Soria Moria-erklæringen ikke ville være i strid med Grunnloven § 106 første ledd.

Statsråd Giske viste også til at Justisdepartementets lovavdeling, med bakgrunn i den fastsatte instruksen og Høyesteretts avgjørelse 21. september 2007, ble bedt av Kultur- og kirkedepartementet om å gi en særskilt vurdering av grunnlovsspørsmålet. Lovavdelingens uttalelse forelå ved brev av 28. januar 2008.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske sendte 26. februar 2008 et nytt brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen, der komiteen ble gjort kjent med en juridisk betenkning datert 12. februar 2008 fra advokatfirmaet Hjort om tomtefesteinstruksen og forholdet til Grunnloven § 106. Betenkningen var utarbeidet med bakgrunn i Lovavdelingens uttalelse 28. januar 2008. Komiteen fikk også oversendt to tidligere juridiske betenkninger utarbeidet av advokatfirmaet Hjort i sakens anledning.

Brevene følger som vedlegg til innstillingen.