2. Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Tore Hagebakken, Saera Khan, Inger Løite, Tom Strømstad Olsen og Arild Stokkan-Grande, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Åge Starheim og Ib Thomsen, fra Høyre, Kari Lise Holmberg og Bent Høie, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam, fra Kristelig Folkeparti, Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, og fra Venstre, Vera Lysklætt, slutter seg til forslagene i proposisjonen.
Komiteen viser til vedlagte brev av 21. februar 2008 fra statsråd Heidi Grande Røys der det informeres om en feil i proposisjonen som ikke har hatt noe å si for beregningen og forslaget til vedtak.
Komiteen mener det er et stort ansvar å forvalte befolkningens pensjonsrettigheter. Komiteen vil understreke at det er grunnleggende viktig at folk skal føle seg trygge på at de får utbetalt den pensjonen de har opparbeidet seg rettigheter til å få. Komiteen mener det er en sentral oppgave for både arbeidsgivere og myndighetene å sørge for at så skjer. Komiteen er kjent med at det gjennom spørsmål som stilles fra kontroll- og konstitusjonskomiteen til Riksrevisjonen og Fornyings- og administrasjonsdepartementet vil bli avklart om det er truffet tiltak for å forbedre rutinene vedrørende pensjoner fra Statens Pensjonskasse.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener det er et stort ansvar å forvalte befolkningens og arbeidstakernes pensjonsrettigheter. Arbeidstakere, som er medlem av en pensjonskasse, baserer sin økonomiske fremtid som pensjonister på de forutsetninger og det tillitsforhold som opprettes mellom dem og den aktuelle pensjonskassen. Disse medlemmer anser det som sterkt kritikkverdig at Statens Pensjonskasse (SPK), og de virksomheter som hadde ansvar for registrering og innmelding, ikke har fulgt opp sitt ansvar.
Det er, slik disse medlemmer ser det, et svært dårlig signal å sende alle de medlemmer av SPK som nå frykter at heller ikke deres fremtidige rettigheter blir ivaretatt slik de forutsetter, når SPK gjør grove feil og bruker urimelig lang tid på å rette dem opp etter at de har fått kunnskap om forholdene. Disse medlemmer mener derfor det er påkrevd med en gjennomgang av SPKs virksomhet for å sikre at forsvarlige rutiner følges og at alle de medlemsgrupper som baserer sin fremtid på korrekte ytelser fra SPK, blir ivaretatt. Det må også foretas en vurdering av om styret i SPK bør gis en bredere sammensetning for å øke mulighetene for bedre kontroll og oppfølging av den kompliserte virksomheten SPK driver. Iflg. Laagendalsposten har SPK i minst tre år hatt kunnskap om at statsarbeiderne ikke hadde fått det de hadde krav på. Disse medlemmer anser dette som helt uakseptabelt og bør få konsekvenser for det ansvarelige styret.
Disse medlemmer er enige med departementet i at det ikke er rimelig at den enkelte statsarbeider skal ha ansvaret for manglende eller gale pensjoner og at staten må kompensere det pensjonstapet statsarbeiderne har lidd. Disse medlemmer støtter Regjeringens forslag til løsning av saken og understreker at informasjonen til tidligere statsarbeidere og eventuelle arvinger, som kan danne grunnlag for krav, må være omfattende og gi alle nødvendige opplysninger. Disse medlemmer forutsetter nå at alle de statsarbeidere, deres familier og etterlatte som er blitt utsatt for dette overgrepet, får alle sine rettigheter, med renter, etterbetalt og at informasjonen til dem det gjelder er fyldestgjørende.
Disse medlemmer vil for øvrig vise til at en samlet komité i Budsjett-innst. S. nr. 5 (2007-2008) tok opp spørsmålet knyttet til korrekte og tidsriktige pensjonsutbetalinger i pensjonsberegningene.
Komiteens medlemmer fra Høyre slutter seg til forslagene i den fremlagte proposisjonen, men vil samtidig vise til omfattende rot i utbetalinger av pensjoner fra Statens Pensjonskasse (SPK) som også er årsaken til etterbetalingen. Disse medlemmer vil videre vise til at Høyres fraksjon har tatt saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og at komiteen som en følge av dette har stilt spørsmål til både Riksrevisjonen og til Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD). Blant annet bes det om en redegjørelse av de revisjonsmessige undersøkelser som er gjennomført av SPK i forbindelse med den årlige revisjon og kontroll, samt en avklaring av om de ovennevnte feilutbetalinger på noe tidspunkt har vært gjort kjent for Riksrevisjonen. Disse medlemmer viser også til spørsmålene stilt til FAD der statsråden bes redegjøre for om kontrollordningene er tilstrekkelige og eventuelt hvilke har statsråden iverksatt for å forbedre kontrollordningene.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre imøteser svar på disse spørsmålene. Disse medlemmer har imidlertid merket seg at denne saken synes å ha blitt løst på grunn av statsarbeidernes uttrettelige engasjement og stå-på-vilje for å få det de rettmessig har krav på, og ikke et tilsvarende engasjement fra SPKs side for å få løst saken. Disse medlemmer mener det er svært viktig at folk skal kunne føle seg trygge på at de får utbetalt den pensjonen de har opparbeidet seg rettigheter til å få. Disse medlemmer mener det er en selvfølge at både arbeidsgivere og myndigheter skal sørge for at så skjer.