Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å gi gravide uten fødselspengerettigheter knyttet til arbeidslivet, bedre økonomiske vilkår gjennom en opptrapping i engangsstøtten for gravide til 2 G.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen sette i gang et prøveprosjekt med utvidelse av ordningen med gratis prevensjon for gruppen 19-24 år.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å innføre bedret rådgivning og informasjon for gravide med fokus på informasjon om rettigheter ved graviditet, støtteordninger og mulige fysiske og psykiske ettervirkninger.

  • 4. Stortinget ber Regjeringen styrke støtteapparatet for kvinner som har vært gjennom en abort ved å sikre mer informasjon knyttet til ettervirkninger av aborten, og hvor man kan få spesialisert hjelp.

  • 5. Stortinget ber Regjeringen sikre økt støtte til rådgivning og hjelp til vanskeligstilte gravide.

  • 6. Stortinget ber Regjeringen sørge for at hjemme­aborter opphører."

Forslagsstillerne framholder at det gjennom mange år har vært stor tverrpolitisk enighet om at det er viktig å forebygge aborter, men påpeker at aborttallene fortsatt er høye.

Det understrekes at alle kvinner skal føle seg ivaretatt på en god måte i møte med helsevesenet og få tilstrekkelig informasjon og støtte i forbindelse med en uønsket graviditet.

Det uttales at det fortsatt er kvinner som oppgir økonomi som årsak til at de tar abort, og at oppfølgingen av kvinner som har valgt å ta abort, heller ikke er tilstrekkelig når mange møter et helsevesen som ikke tar på alvor ettervirkningene mange opplever etter en abort.

Forslagsstillerne mener at samfunnet som overordnet mål bør ha så gode ordninger for gravide at en kvinne velger å beholde barnet hun bærer på, selv om graviditeten ikke er planlagt.

Forslagsstillerne finner det bekymringsfullt at mange kvinner oppgir økonomi og press fra barnefaren som årsak til abort, og mener man bør sikte mot et betydelig løft i engangsstøtten for gravide fra dagens kr 33 584 til 2 G (133 624 kroner i 2007).

Det vises til at aborthyppigheten blant tenåringer er synkende, og forslagsstillerne mener at en viktig årsak til dette trolig er utdeling av gratis prevensjon til aldersgruppen 16-19 år.

Forslagsstillerne mener det må utarbeides et informasjons- og veiledningsopplegg for alle som søker abort, eventuelt også for barnefaren. Det understrekes at kvinner som har tatt abort, bør bli møtt av et sterkere støtteapparat gjennom mer informasjon om mulige ettervirkninger, og om hvem man kan oppsøke for spesialisert hjelp.

Det vektlegges at det er viktig å anerkjenne arbeidet med rådgivning og hjelp til vanskeligstilte gravide kvinner.

Forslagsstillerne mener at tilbud om svangerskapsavbrudd kun bør skje på sykehus der oppfølging og hjelp er nær.