2. Komiteens merknader
- Kvam kristne skule (kap. 228)
- Analyse og utviklingsarbeid (kap. 258)
- Bruk av fellesutgifter universiteter og høyskoler (kap. 281)
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Anniken Huitfeldt, Gerd Janne Kristoffersen, Anna Ljunggren og Torfinn Opheim, fra Fremskrittspartiet, Anders Anundsen, Jon Jæger Gåsvatn og Åse M. Schmidt, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Lena Jensen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Inger S. Enger, og fra Venstre, Odd Einar Dørum, viser til proposisjonen.
Komiteen viser til det viktige arbeidet som gjøres ved Kvam kristne skule. Skolen fikk ikke tilskudd for de første to månedene av skoleåret 2007-08, fordi den ble godkjent etter 15. juni 2007. For å støtte opp om det arbeidet skolen gjør, foreslår komiteen å gi et særskilt tilskudd over post 70 på 170 000 kroner til skolen i 2007.
Komiteen vil ytterligere redusere post 21 med kr 170 000 med henvisning til forsinket fremdrift i aktiviteten.
Komiteen viser til at kap. 281 post 1 foreslås redusert med til sammen kr 1 615 000, mot en økning kap. 440 post 1 med kr 1 292 000 og kap. 441 post 1 med kr 323 000 over Justis- og politidepartementets budsjett. Begrunnelsen for forslaget er at det gjennom en endring i forskrift om opptak til høyere utdanning er hjemlet en plikt til å fremlegge politiattest for søkere til flere helsefagutdanninger.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at denne forskriftsendringen var av helt nødvendig karakter, og krevde handling.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er en meget spesiell praksis at universitets- og høyskolesektoren selv må finansiere økte ressurser til politiet fordi det innføres krav om politiattest for søkere til en rekke helsefagutdanninger. Videre medfører ikke kravet om politiattest besparinger for universitets- og høyskolesektoren, og det fremstår derfor ikke logisk at det kuttes i sektoren. Disse medlemmer er heller ikke kjent med at det er skjedd tilsvarende kutt på andre sektorer der krav om politiattest er blitt innført, og savner en begrunnelse fra departementet i proposisjonen om hvorfor en slik praksis skal innføres for universitets- og høyskolesektoren. Det er uheldig dersom finansiering av politiets oppgaver skal gå på bekostning av den generelle økonomien i en sektor, og det er ikke konsistent å foreslå et kutt på kap. 281 post 1 så lenge det ikke skjer en reell besparing der.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil derfor gå imot kuttet i kap. 281 post 1.