Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Nordisk Råd for 2. halvår 2005-1. halvår 2006

Dette dokument

Innhold

Til Stortinget

Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd står for et omfattende regionalt samarbeid i Europa. Det politiske samarbeidet bygger på felles vurderinger og en vilje til å oppnå resultater som bidrar til en dynamisk utvikling og som øker Nordens kompetanse og konkurransekraft. Samarbeidet har til formål å fremme politisk, kulturell, økonomisk, miljømessig og sosial utvikling i Norden og Nord-Europa. Det nordiske samarbeidet vektlegger sin tradisjonelt sterke, folkelige forankring.

Norge har formannskapet i Nordisk Ministerråd for 2006. Regjeringens program for formannskapet betegnes "Det nye Norden: Fornyelse og samarbeid i Nord-Europa".

Hovedprioriteringene er samarbeid i Europas nordområder, den nordiske velferdsmodellen samt kunnskap, fornyelse og verdiskaping. Programmet ble presentert av den norske samarbeidsminister på Nordisk Råds sesjon i Reykjavik i oktober 2005. Under sesjonen ble det også organisert en rundebordskonferanse med representanter for nærværende internasjonale parlamentariske organisasjoner over temaet parlamentarisk samarbeid i det nordlige Europa. Ministerrådet fremla et forslag om et russlandsprogram som er oppbygget rundt fire virksomhetsområder: kunnskaps- og nettverksoppbygging, deltakelse i partnerskap i Den nordlige dimensjon i EU, samarbeid med frivillige organisasjoner i Nordvest-Russland samt samarbeid i Barentsregionen.

Et nytt arktisk samarbeidsprogram 2006-2008 ble fremlagt til sesjonen. Programmet støtter opp om Norden som en medspiller i Arktisk råd og i Det internasjonale polaråret 2007-2008.

I rapporten "Norden som global vinnerregion" var ambisjonen for det danske formannskapet i Nordisk Ministerråd for 2005 å reformere strukturene for det nordiske regjeringssamarbeidet nedtegnet. Det norske formannskapet har i løpet av året gjennomført dette ved å redusere antallet ministerråd fra 18 til 11.

Nordisk Råd utøver parlamentarisk kontroll i forhold til Nordisk Ministerråd og behandler og uttaler seg om de forslag som Ministerrådet fremlegger for Rådet. I forhold til Nordisk Ministerråd fremmer Nordisk Råd forslag som regjeringene må behandle. Nordisk Råd søker å styrke de parlamentariske kontaktene i Nord-Europa. Et godt samarbeid er etablert med Vestnordisk råd, Det parlamentariske østersjøsamarbeidet, Arktisk parlamentarisk komité og Baltisk forsamling. Nordisk Råd og Stortingets delegasjon til Nordisk Råd opprettholder et nettverk med parlamentarikere i Nordvest-Russland.

I Nordisk Råds arbeidsprogram for 2006 legges det særskilt vekt på å følge opp Nordisk Ministerråds arbeid med å redusere grensehindringer for næringsliv og personer som opererer eller arbeider i et eller flere nordiske land. Nordisk Råds fem fagutvalg konsentrerer seg om et fåtall saker for derved å bedre effektiviteten og skape en tydeligere profil i den voksende mengden av aktører og initiativer i regionen. Utvalgene vil også holde en tettere kontakt med relevante fagkomiteer i de nasjonale parlamentene for gjensidig erfaringsutveksling.

Dialogen mellom de nordiske parlamentspresidenter og Nordisk Råds presidium fortsetter. På et møte i januar 2006 i Oslo fremkom ønske hos alle om en bedre og klarere forankring av Nordisk Råds arbeid i de nasjonale parlamentene.

På initiativ fra den norske delegasjonen sendte Stortingets president brev til ti fagkomiteer i Stortinget hvor det ble vist til at arbeidet i Nordisk Råd skal forankres best mulig i parlamentene og i fagkomiteene, samtidig som arbeidet i de nasjonale fagkomiteer bør gjenspeiles i Nordisk Råds fagutvalg. Komiteene ble også bedt om å være oppmerksomme på det norske formannskapsprogrammet i Nordisk Ministerråd for 2006 og de rekommandasjoner som Nordisk Råd vedtok på sin sesjon i 2005. Komiteene ble bedt om å rapportere tilbake til delegasjonen om sine nordiske aktiviteter.

Komiteene betoner i sin rapportering det verdifulle ved nordiske kontakter og den mulighet som finnes ved å kontakte tilsvarende komiteer i øvrige nordiske parlamenter når konkrete saker skal behandles i komiteene. Et eksempel er kommunal- og forvaltningskomiteen som besøkte Danmark for å sette seg inn i dansk kommunereform og dansk innvandrings- og integreringspolitikk. Flere komiteer fremholder at de ikke har behandlet saker som er generert av det nordiske samarbeidet, men at komitémedlemmer under behandlingen av saker fremlagt av Regjeringen, har fremført synspunkter som avspeiler diskusjon og kunnskap fra Nordisk Råd. Utenrikskomiteen peker på den direkte nytte de nordiske kanalene har for å få frem norske synspunkter og vektlegginger som et bredt flertall i Stortinget har sluttet seg til i nordområdepolitikken.

Delegasjonen vil i sitt videre arbeid, og spesielt i 2007 med norsk formannskap i Nordisk Råd, søke å målrette arbeidet i Nordisk Råd samtidig som dette arbeidet inkluderes i de nasjonale parlamenters arbeid. Målet er å gjøre det nordiske samarbeidet mer innholdsrikt og forpliktende.

Stortinget valgte 19. oktober 2005 følgende delegasjon til Nordisk Råd for en ettårsperiode:

Stortingsrepresentant Hill-Marta Solberg

Odelstingets president Berit Brørby

Stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen

Stortingsrepresentant Britt Hildeng

Stortingsrepresentant Sigrun Eng

Stortingsrepresentant Reidar Sandal

Stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen

Stortingsrepresentant Thore A. Nistad

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen

Stortingsrepresentant Siv Jensen

Stortingsrepresentant Karin S. Woldseth

Stortingsrepresentant Ib Thomsen

Lagtingets president Inge Lønning

Stortingsrepresentant Kari Lise Holmberg

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen

Stortingsrepresentant Rolf Reikvam

Stortingsrepresentant Inge Ryan

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten

Stortingsrepresentant Dagfinn Sundsbø

Stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen

Ved delegasjonens konstituering 7. desember 2005 ble Lagtingets president Inge Lønning og Odelstingets president Berit Brørby valgt til hhv. delegasjonens leder og nestleder.

Til medlemmer i Arbeidsutvalget ble i tillegg valgt:

Stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen

Stortingsrepresentant Thore A. Nistad

Stortingets visepresident Rolf Reikvam

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten

Stortingsrepresentant Dagfinn Sundsbø

Stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen

På rådets 57. sesjon i Reykjavik ble fordeling på presidium, utvalg og komiteer som følger:

Presidiet (13 medlemmer)

Berit Brørby (A)

Inge Lønning (H)

Dagfinn Høybråten (KrF)

Kultur- og utdanningsutvalget (15 medlemmer)

Britt Hildeng (A)

Rolf Reikvam (SV)

Dagfinn Sundsbø (Sp)

Medborger- og forbrukerutvalget (15 medlemmer)

Bendiks H. Arnesen (A)

Reidar Sandal (A)

Karin S. Woldseth (FrP)

Anne Margrethe Larsen (V)

Miljø- og naturressursutvalget (15 medlemmer)

Asmund Kristoffersen (A), leder

Siv Jensen (FrP)

Ivar Kristiansen (H)

Velferdsutvalget (14 medlemmer)

Hill-Marta Solberg (A)

Ib Thomsen (FrP)

Jan-Henrik Fredriksen (FrP)

Kari Lise Holmberg (H)

Næringsutvalget (15 medlemmer)

Sigrun Eng (A)

Thore A. Nistad (FrP)

Inge Ryan (SV)

Kontrollkomiteen (7 medlemmer)

Sigrun Eng (A)

Valgkomiteen (7 medlemmer)

Berit Brørby (A)

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen ble valgt som medlem av Nordisk handikappolitisk råd under sesjonen i 2005.

Stortingsrepresentant Trond Helleland ble innvalgt i Nordisk Investeringsbanks kontrollkomité for perioden 1. mai 2005-30. april 2007.

Stortingsrepresentant Rolf Reikvam ble innvalgt i styret for Nordisk kulturfond med stortingsrepresentant Trond Helleland som suppleant for årene 2005 og 2006.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Morten Høglund og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Siri A. Meling og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til at Nordisk Råd er et samarbeidsorgan for de nordiske landenes parlamenter og, for Nordisk Ministerråds vedkommende, regjeringer. Samarbeidet er basert på Helsingfors-avtalen av 1962 med senere endringer.

Komiteen har merket seg de aktiviteter som har vært i året som har gått, og vil spesielt peke på de prioriterte områdene til det norske formannskapet i regjeringssamarbeidet, herunder samarbeid i Europas nordområder, den nordiske velferdsmodellen og kunnskap, fornyelse og verdiskaping. Dertil kommer oppfølging av tidligere formannskapsinitiativer hvor et sentralt område er å forbedre privatpersoners og næringslivets muligheter for grenseoverskridende virksomhet i Norden. Det har videre vært fokus på en revitalisering og fornyelse av det nordiske samarbeidet for å kunne møte nye utfordringer, noe som fordrer nytenkning og aktive grep.

Komiteen vil i den forbindelse vise til behandlingen av St.meld. nr. 26 (2005-2006) Nordisk samarbeid og de merknader som fremgår av innstillingen til denne.

Komiteen ser positivt på videreføringen av dialogen mellom de nordiske parlamentspresidenter og Nordisk Råds presidium med tanke på å få til økt effektivitet i Nordisk Råd, og en bedre og klarere forankring av Nordisk Råds arbeid i de nasjonale parlamentene.

Komiteen ser videre positivt på at Nordisk Råd søker å styrke de parlamentariske kontaktene med Nord-Europa, og at det opprettholdes et godt nettverk med parlamentarikere i Nordvest-Russland.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 7 (2006-2007) - om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Nordisk Råd for 2. halvår 2005-1. halvår 2006 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 19. oktober 2006

Olav Akselsen

leder

Anne Margrethe Larsen

ordfører