Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Harald T. Nesvik og Ulf Erik Knudsen om å sikre opprettholdelse av tilskuddsnivået til kreftforskningen i Norge

Innhold

Til Stortinget

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen sørge for at kreftforskningen ikke svekkes, enten ved å tilføre Kreftforeningen full inntektskompensasjon etter 2006-tall, eller på annen måte sikre fordeling av tilsvarende beløp til kreftforskningen.

II

Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av forskningsbidraget fra frivillige organisasjoner, med sikte på en varig ordning for opprettholdelse av forsk­ningsbidraget ved inntektsbortfall som skyldes endringer i inntektsgrunnlaget fra spilleautomater."

Forslagsstillerne framholder at det stadig er flere nordmenn som rammes av kreft, og at kreftforskningen er en viktig årsak til at stadig flere overlever sykdommen.

Det påpekes at hvis en ser bort fra kreftforskning som finansieres av legemiddelindustrien, finansierer Kreftforeningen 2/3 av all forskning på kreft i Norge. I 2006 fordelte Kreftforeningen 110 mill. kroner til kreftforsk­ning.

Forslagsstillerne uttaler at dersom det blir innført totalforbud mot spilleautomater eller monopol, vil Kreftforeningen miste 37 prosent av sitt inntektsgrunnlag. Det uttales videre at dersom det blir innført et spillemonopol, og kompenseringsordningen som ble lagt til grunn av den forrige regjeringen gjennomføres, vil det medføre et inntektstap for Kreftforeningen på 50 mill. kroner, hvorav 25 mill. kroner skulle gått til ulike forskningsformål.

Forslagsstillerne mener det er et viktig offentlig ansvar å bidra til kompetansevekst og forskning på viktige folkesykdommer, og kan vanskelig se at det er forsvarlig å akseptere en reduksjon i nivået på kreftforsk­ningen. Forslagsstillerne mener det er nødvendig å kompensere bortfallet av inntekter fra Kreftforeningen slik at forskningen ikke blir skadelidende, og at dette enten kan gjøres ved en fullverdig erstatning til Kreftforeningen gjennom økte offentlige tilskudd eller ved at Norges forskningsråd fordeler midlene til kreftforsk­ning etter søknad.

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Jan Bøhler, Sonja Mandt-Bartholsen, Gunn Olsen og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, Vigdis Giltun og lederen Harald T. Nesvik, fra Høyre, Inge Lønning og Sonja Irene Sjøli, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, fra Senterpartiet, Rune J. Skjælaaen, og fra Venstre, Gunvald Ludvigsen, viser til at Stortingets flertall i Innst. O. nr. 124 (2002-2003), jf. Ot.prp. nr. 44 (2002-2003), vedtok å gi Norsk Tipping enerett på å drive spilleautomater. Bakgrunnen for lovendringen var et betydelig omfang av spillrelaterte problemer, samtidig som det var problematisk å regulere markedsføring og aldersgrenser for spillmarkedet. I Ot.prp. nr. 44 (2002-2003) la Samarbeidsregjeringen til grunn at kompensasjonen for inntektsbortfallet til organisasjonene i en overgangsperiode skal være frie midler som tildeles på bakgrunn av antall automater organisasjonene hadde oppstilt i 2002, og størrelsen på automatinntektene i 2001.

Komiteen viser til at en rekke humanitære og frivillige organisasjoner må omstille sin virksomhet i lys av at Norsk Tipping har fått enerett til å drive spilleautomater.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser videre til forslagene i Dokument nr. 8:107 (2005-20006) fra Karin S. Woldseth, Olemic Thommessen, May-Helen Molvær Grimstad og Trine Skei Grande om å bedre vilkårene og rammebetingelsene for frivillig sektor. I dokumentet foreslås det blant annet en gjennomgang av de frivillige organisasjonenes inntektsgrunnlag.

Komiteen viser til at Regjeringen har varslet en stortingsmelding om rammevilkårene for frivillighet.

Slik komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, ser det, er det naturlig å sikre et likeverdig inntektsgrunnlag for alle frivillige og humanitære organisasjoner. Flertallet anser det derfor ikke som hensiktsmessig å innføre særskilte kompensasjonsordninger for enkelte foreninger eller formål.

Komiteen deler forslagsstillernes vurdering om at kreftforskning er viktig for å bidra til utvikling av bedre behandling for sykdommer som rammer stadig flere. Det er ulike finansieringskilder for medisinsk forskning, herunder bevilgninger gjennom Norsk forsk­ningsråd og helseforetakene, samt tilskudd fra industri og frivillige organisasjoner. Komiteen mener at den offentlige innsatsen innenfor forskning generelt, og medisinsk forskning spesielt, bør styrkes.

Videre understreker komiteen at Kreftregisteret spiller en betydelig rolle for kreftforskning både i Norge og i utlandet, og at det er avgjørende at registeret er tett knyttet til de kliniske forskningsmiljøene. I Budsjett-innst. S. nr. 11 (2001-2002) fastslo en enstemmig sosialkomité at Kreftregisteret skal være en selvstendig institusjon i daværende Radiumhospitalet, med eget styre og egen budsjettpost på statsbudsjettet. Komiteen forutsetter at Regjeringen sikrer gode rammebetingelser for kreftforskning, både finansielt og organisatorisk.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, foreslår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det er stadig flere nordmenn som rammes av kreft. Kreft er en sykdom som det er umulig å gardere seg mot, og den kan komme i mange former. Kreftforskningen har bidratt til å kaste lys over gåten ved mange kreftformer og har i stor grad økt muligheten for overlevelse dersom en rammes av sykdommen. Kreftforskningen er således en særdeles viktig årsak til at stadig flere overlever sykdommen.

Disse medlemmer er bekymret over rammebetingelsene til kreftforskning etter at spillmonopolordningen trer i kraft, og viser til at hvis en ser bort fra kreftforskning som finansieres av legemiddelindustrien, finansierer Kreftforeningen 2/3 av all forskning på kreft i Norge. Disse medlemmer viser videre til at Kreftforeningen har flere inntektskilder. 37 prosent av inntektene kommer fra spilleautomater. Forbudet mot seddelinnkast har ført til en inntektssvikt på 40-45 prosent fra spilleautomatene. Dersom det blir innført totalforbud mot spilleautomater eller monopol, vil Kreftforeningen miste 37 prosent av sitt inntektsgrunnlag.

Disse medlemmer mener det er et viktig offentlig ansvar å bidra til kompetansevekst og forskning på viktige folkesykdommer, og kan vanskelig se at det er forsvarlig å akseptere en reduksjon i nivået på kreftforskningen. Disse medlemmer mener det burde vært lagt opp til en opptrapping av kreftforskningen og mener det vil ha svært negative konsekvenser dersom Kreftforeningens sviktende økonomi resulterer i mindre forskning på kreft i Norge.

Disse medlemmer er av den oppfatning at kreftforskning bør være ett av de viktigste satsningsområdene i årene som kommer, og at kreftforeningen derfor bør få full inntektskompensasjon. Disse medlemmer mener det offentlige bidraget til kreftforskning best kan gjøres gjennom en slik kompensasjon til Kreftforeningen, og i denne forbindelse vises det til historien til Kreftforeningen på dette området.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at kreftforsk­ningen ikke svekkes, enten ved å tilføre Kreftforeningen full inntektskompensasjon etter 2006-tall, eller på annen måte sikre fordeling av tilsvarende beløp til kreftforskningen."

"Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av forskningsbidraget fra frivillige organisasjoner, med sikte på en varig ordning for opprettholdelse av forsk­ningsbidraget ved inntektsbortfall som skyldes endringer i inntektsgrunnlaget fra spilleautomater."

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 1

Stortinget ber Regjeringen sørge for at kreftforskningen ikke svekkes, enten ved å tilføre Kreftforeningen full inntektskompensasjon etter 2006-tall, eller på annen måte sikre fordeling av tilsvarende beløp til kreftforskningen.

Forslag 2

Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av forskningsbidraget fra frivillige organisasjoner, med sikte på en varig ordning for opprettholdelse av forsk­ningsbidraget ved inntektsbortfall som skyldes endringer i inntektsgrunnlaget fra spilleautomater.

Komiteens tilråding fremmes av Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre.

Komiteen viser til dokumentet og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:69 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Anders Anundsen, Harald T. Nesvik og Ulf Erik Knudsen om å sikre opprettholdelse av tilskuddsnivået til kreftforskningen i Norge – vedlegges protokollen.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 5. juni 2007

Harald T. Nesvik

leder

Inge Lønning

ordfører