Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

13. Utviklingen i kommune­økonomien fram til 2006

Realveksten i kommunesektorens inntekter har i 2004, 2005 og 2006 vært høy, med henholdsvis 3,7 prosent, 3,0 prosent og 5,6 prosent. Sysselsettingen og driftsutgiftene har også økt de siste årene, men mindre enn inntektene. Deler av inntektsveksten har dermed vært benyttet til å styrke den økonomiske balansen, noe som var nødvendig etter flere år med svake driftsresultater. Både kommunene og fylkeskommunene fikk samlet sett et betydelig driftsoverskudd i 2006. For kommunesektoren som helhet anslås netto driftsresultat til 5,5 prosent av inntektene i 2006, mot 3,6 prosent av inntektene i 2005. Nivået var om lag det samme for både kommuner og fylkeskommuner. Styrkingen av driftsresultatet fra 2005 må ses i sammenheng med uventet høy skatteinngang mot slutten av fjoråret, men indikerer at sektorens handlefrihet i 2006 ble vesentlig forbedret i forhold til noen år tilbake.

Aktivitetsveksten i kommunesektoren på 2,2 prosent var den høyeste siden 2001. Investeringene økte etter to år med nedgang, veksten i sysselsettingen var høyere enn i foregående år, og det var også en reell økning i kommunesektorens kjøp av varer og tjenester.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, registrerer med tilfredshet at utviklingen med svekkelse av netto driftsresultat i kommunesektoren nå er snudd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti og Venstre registrerer at utviklingen med svekkelse av netto driftsresultat i kommunesektoren snudde i 2004.

Komiteen viser til at dette har en klar sammenheng med at inntektene er øket betydelig samtidig som tjenestetilbudet og kostnadene er øket noe mindre. Komiteen vil peke på at det ekstra gode økonomiske resultat for sektoren i 2006 forklares av en uventet sterk skatteinngang mot slutten av året. For kommuner utenom Oslo er registrert et netto driftsresultat på 5,2 pst. av brutto driftsinntekter. For fylkeskommuner ble netto driftsresultat 5,3 pst., mens Oslo hadde et netto driftsresultat på hele 8,0 pst.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, vil understreke at den positive utviklingen vi har sett i kommunesektorens finansielle situasjon som vi nå ser, må videreføres både gjennom økte økonomiske rammer og gjennom et kontinuerlig omstillings- og effektiviseringsarbeid i sektoren. Flertallet mener det nå er viktig å påse at alle kommuner og fylkeskommuner får del i den økonomiske veksten, og at sektoren som helhet får jevn og forutsigbar inntektsutvikling.

Flertallet har merket seg at kommunal sektors andel av sysselsettingen har holdt seg på et jevnt nivå, mens andelen av samfunnets realinvestering har vist en betydelig nedgang i perioden fra 2002 til 2006. Flertallet ønsker at det i årene framover gis rammevilkår som sikrer tilfredsstillende satsing på fellestjenestene som kommunesektoren har ansvaret for.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre vil uttrykke skepsis til Regjeringens manglende tiltak for effektivisering og modernisering i kommunesektoren.