Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Sammendrag

Stønad til bil er et viktig tiltak for at funksjonshemmede skal kunne delta i samfunnslivet på samme premisser som funksjonsfriske. Formålet med ytelsen er å kompensere for utgifter bruker har på grunn av vanskeligheter med å benytte offentlig transport som følge av sykdom, skade eller lyte. Statsregnskapet viser at det i 2006 ble regnskapsført 708 mill. kroner under kapittel 2661 Grunn- og hjelpestønad post 74 Stønad til bil. I statsbudsjettet for 2007 ble det bevilget 675 mill. kroner til stønad til bil.

Det kan ytes stønad til bil til personer som har behov for en ordinær personbil (gruppe 1) med eventuell spesialtilpasning, og til personer som har behov for en spesielt tilrettelagt kassebil (gruppe 2). Arbeids- og velferdsdirektoratet anslår at det i 2005 ble behandlet i underkant av 12 000 bilstønadssaker. Samme år anslår direktoratet at det ble gitt stønad til ca. 2 600 biler, og at mellom 65 og 70 prosent av disse var gruppe 1-bil. For å få stønad til bil må søkeren sannsynliggjøre et reelt og betydelig behov for transport, og funksjonshemningen må være av en slik art at reise med vanlig kollektivtransport ikke er mulig eller medfører slike belastninger av varig art at det ikke er rimelig å forlange det.

Formålet med Riksrevisjonens undersøkelse har vært å belyse om Arbeids- og velferdsetaten forvalter bilstønadsordningen på en effektiv, målrettet og kvalitetsmessig tilfredsstillende måte. Formålet har videre vært å se på årsaker til eventuelle mangler i forhold til dette, og vurdere om det har vært en tilstrekkelig oppfølging fra departement og direktorat.

Undersøkelsens problemstillinger er belyst ved hjelp av dokumentanalyse, intervjuer, statistikk og en vignettundersøkelse.

I dokumentanalysen inngår regelverk på området, stortingsdokumenter og styringsdokumenter fra departement og direktorat. For å få informasjon om saksbehandlingstiden ble det hentet inn statistikk for 2005. For å få kunnskap om saksmengden ble det innhentet statistikk over saksinngang og saksproduksjon for 2004 og 2005.

I 2006 ble det sendt ut en vignettundersøkelse, bestående av seks forskjellige vignetter, til samtlige 21 trygdekontor som behandler bilstønadssaker (bilkontor). En vignettundersøkelse innebærer at saksbehandlere blir bedt om å vurdere konstruerte saker som har en klar forankring til reelle saker. Vignettundersøkelsen ble gjennomført for å dokumentere hvordan skjønn utøves, og målet var å skaffe innsikt i saksbehandlernes tolkning og bruk av regelverket.

I 2006 ble det i tillegg gjennomført intervjuer ved sju bilkontor, seks hjelpemiddelsentraler, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Intervjuene ble gjennomført for å belyse saksbehandlingen og den overordnete styringen på området.

Undersøkelsen viser at resultatkravene på bilstønadsområdet kun er knyttet til saksbehandlingstid, og andre viktige områder som likebehandling og rettssikkerhet er ikke prioritert. Videre omfatter resultatkravene bare tiden det tar fra søknad er levert til vedtak er fattet, og inkluderer ikke tiden det tar til bilen er levert til bruker. Dessuten er det bare de 75 prosent av sakene som tar kortest tid, som inngår i resultatkravet.

I sine kommentarer til undersøkelsen uttrykker Arbeids- og inkluderingsdepartementet at det framover vil vurdere å etablere egne resultatkrav som i større grad kan belyse området.

Ifølge St.prp. nr. 1 (2004-2005) skal Arbeids- og velferdsetaten sørge for at søknader behandles raskt. Arbeids- og velferdsdirektoratets mål- og prioriteringsdokument for 2006 angir at normtidskravet for saksbehandlingen for gruppe 1- og gruppe 2-biler er henholdsvis fire og åtte måneder, og stiller krav om at 75 prosent av sakene skal være behandlet innenfor denne tidsfristen.

Riksrevisjonens undersøkelse viser at saksbehandlingstiden i stor grad er innenfor normtidskravene. Landsgjennomsnittet er 2,6 måneder for gruppe 1-saker, og 5,1 måneder for gruppe 2-saker. Det er imidlertid stor variasjon mellom fylkene i saksbehandlingstid for både gruppe 1- og gruppe 2-saker. Mange fylker har god margin i forhold til normtidskravet, og det kan derfor synes som om gjeldende normtidskrav ut fra både bruker- og effektivitetsperspektiv i liten grad representerer en tilstrekkelig utfordring for bilkontorene. Arbeids- og velferdsdirektoratet har opplyst at det vil vurdere normtidskravene i sammenheng med innføringen av ny arbeids- og velferdsetat, og at det i den forbindelse er aktuelt å innføre kortere normtidskrav på bilområdet.

For å gi et bedre styringsgrunnlag bør det innhentes mer informasjon om sakene som tar lengst tid, og disse sakene bør også omfattes av resultatkravet. Videre involverer en bilstønadssak mange enheter før bilen er klar for bruker. Det er i dag ingen statistikk som sier noe om hvor lenge saken er ved hver av disse enhetene. Ved å utarbeide statistikk som belyser hvor lenge saken er ved hver enhet, vil det være mulig å øke effektiviteten gjennom kompetanseutveksling på tvers av fylkene, i tillegg til at eventuelle flaskehalser i saksbehandlingen kunne blitt dokumentert.

Den totale ventetiden for gruppe 2-brukerne fra de leverer søknad til de mottar bilen, er forholdsvis lang. Det tar gjennomsnittlig fem måneder fra søknad er levert til endelig vedtak er fattet. Etter dette må bilen bygges om for at brukeren skal kunne benytte den. Kompleksiteten i om byggingen varierer etter brukerens funksjonshemning, og en omfattende ombygging øker ventetiden for brukeren. Denne ventetiden varierer fra rundt tre måneder til nærmere to år. Ventetiden på bil er et av de forholdene brukerne uttrykker størst misnøye med. På denne bakgrunn anbefales det at det ses på mulige årsaker til den lange ventetiden, og at det vurderes tiltak for å korte den ned.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier i kommentarene til undersøkelsen at det har merket seg at det er lang ventetid på bil, og at dette er et av de områdene som brukerne er mest misfornøyde med. Departementet bemerker at etaten jobber målrettet for å redusere tiden det tar fra vedtak er fattet til bruker har bilen klar til bruk. Departementet understreker at Arbeids- og velferdsdirektoratet i 2007 generelt skal vurdere saksbehandlingstider ut fra brukernes behov for rask avgjørelse og etatens samlede leveranseevne.

Undersøkelsen viser at det er utarbeidet rutiner for oppfølging av brukere etter at bil er levert, men at disse i liten grad blir fulgt opp. Oppfølgingsrutinene ble innført fordi en brukerundersøkelse på bilområdet tilsa at brukerne savnet oppfølging. Gruppe 2-brukerne skal ifølge rutinen følges opp av hjelpemiddelsentralen etter tre måneder. I denne oppfølgingen skal hjelpemiddelsentralen sikre at bil, utstyr og tilpasning fungerer. Av de seks intervjuede hjelpemiddelsentralene er det bare én som oppgir at den følger denne rutinen. De andre sentralene oppgir ressurssituasjonen som årsak til at rutinen i liten grad følges opp, og sier at en større grad av oppfølging ville gå utover saksbehandlingstiden. I tillegg opplever hjelpemiddelsentralene at brukerne tar kontakt når de får problemer med bilen. I undersøkelsen pekes det imidlertid på at den tekniske kompleksiteten i sakene tilsier en risiko for at brukerne ikke er klar over behovet for justeringer som kan gi en god effekt. Arbeids- og velferdsdirektoratet har også mottatt signaler fra brukerne om at mer oppfølging er ønskelig for å sikre at bilen fungerer optimalt.

Bilkontorene skal ifølge rutinen på bilområdet følge opp brukerne regelmessig, og første gang etter to år. De skal følge opp om bruker fremdeles fyller vilkårene for stønad til bil, blant annet om bilen er i bruk, om den brukes til det formålet den er gitt, og om bilen er i Norge. Denne oppfølgingen er særlig viktig i de tilfellene der brukeren selv ikke ivaretar plikten til å melde fra om relevante endringer i forhold til vilkårene. Det framgår av intervjuene at bilkontorene i liten grad følger opp denne rutinen. Bare ett kontor oppgir at det følger opp brukerne som forutsatt. Det reises på denne bakgrunn spørsmål om det i tilstrekkelig grad blir fulgt opp at brukerne oppfyller vilkårene for stønad til bil gjennom stønadsperioden.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet uttaler i kommentarene til undersøkelsen at det har merket seg den mangelfulle oppfølgingen av brukerne. Departementet påpeker at det er bekymringsfullt når et flertall av de intervjuede bilkontorene og hjelpemiddelsentralene i møter med Riksrevisjonen informerer om at de kjenner til rutinene som gjelder, men at disse ikke følges. Departementet vil ta dette opp med etaten.

Ifølge St.prp. nr. 1 (2004-2005) skal Arbeids- og velferdsetaten sørge for lik behandling av likeartede tilfeller over hele landet. Bilstønadsområdet er i stor grad preget av skjønn, og undersøkelsen viser at det er stor variasjon mellom fylkene både når det gjelder saksbehandlingspraksis og utfall av sakene.

Resultatene fra vignettundersøkelsen viser at det er stor spredning i bilkontorenes vedtak i samme sak. Det er ingen saker der alle bilkontorene er enige om hvilket vedtak som er det riktige. Bilkontorene kommer til ulike konklusjoner om innvilgelse/avslag og om søkeren skal få støtte til bil i gruppe 1 eller gruppe 2. Undersøkelsen viser at de samme medisinske opplysningene kan tolkes ganske ulikt ved bilkontorene. Undersøkelsen viser at det også er ulikheter i inntektsutprøvingen.

Det framgår av intervjuene at bilkontorene selv mener at det trolig er fylkesvise variasjoner. Dette begrunnes med at ulik praksis kommer til syne når saksbehandlere fra ulike bilkontor diskuterer konkrete saker, blant annet ved den årlige bilkonferansen som direktoratet arrangerer.

De ulike vurderingene får store konsekvenser for brukerne. Stønad til bil er en viktig ordning for dem det gjelder, og uriktige vedtak fører til store økonomiske og sosiale konsekvenser for den enkelte. Varierende praksis ved bilkontorene tilsier at området kan preges av uforutsigbarhet og vilkårlighet. Ubegrunnet forskjellsbehandling på tvers av fylker utgjør dermed en risiko for rettssikkerheten til den enkelte bruker.

Undersøkelsen viser at direktoratet i liten grad følger opp sitt veiledningsansvar. Det blir arrangert årlige bilkonferanser hvor alle fylker er representert, og enkelte regionale samlinger, men bilkontorene savner veiledning utover dette. Det kan se ut som de fleste bilkontorene har etablert enkelte tiltak som har som formål å sikre lik skjønnsutøvelse innenfor sitt kontor. Tiltakene er hovedsakelig at to saksbehandlere er involvert i hver sak, og jevnlige møter der vanskelige saker blir diskutert. Sett i lys av de fylkesvise variasjonene som undersøkelsen viser, tyder dette på at de etablerte rutinene ikke er tilstrekkelige for å sikre en mest mulig lik skjønnsutøvelse. Det er liten grad av erfaringsutveksling mellom bilkontorene. Videre varierer bruken av rådgivende lege mellom fylkene, og dermed den medisinske kompetansen som legges til grunn i saksbehandlingen. Det framgår av intervjuer at bilkontorene opplever vurdering av funksjonsevne som utfordrende. Siden problemet er ulik skjønnsutøvelse mellom fylker, synes det mest fornuftig at det er direktoratet, og ikke det enkelte fylkesnivå, som må sikre at dette bedres. For å realisere målet om lik behandling, bør derfor direktoratet følge opp bilkontorene med mer veiledning enn det gjør i dag.

På bakgrunn av den manglende likebehandlingen reises det i undersøkelsen spørsmål om Arbeids- og velferdsdirektoratet har god nok styring, veiledning og oppfølging på området.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet uttaler i sine kommentarer til undersøkelsen at det har merket seg at bilstønadsområdet i stor grad er preget av skjønn, og at dette utøves ulikt, noe som kan føre til store forskjeller i stønadsstørrelsen. Departementet uttrykker at det ser alvorlig på dette og vil følge det opp i styringsdialogen med direktoratet. Departementet sier videre at det vurderer tiltak som skal bidra til økt grad av likebehandling.

Undersøkelsen viser at departement og direktorat i liten grad utarbeider resultatkrav på bilstønadsområdet. I tildelingsbrevet fra departementet til direktoratet blir det ikke gitt noen resultatkrav knyttet til bilstønadsområdet, og i mål- og prioriteringsdokumentet som Arbeids- og velferdsdirektoratet sender til ytre etat, blir det kun gitt resultatkrav knyttet til saksbehandlingstid. Det er dermed begrenset rapportering av resultater i bilstønadsordningen fra direktorat til departement. Det rapporteres i hovedsak på gjennomsnittlig normtid på landsbasis, og viktige opplysninger som antall saker behandlet, innvilgelsesprosent, avslagsprosent, andel klager som har fått medhold, eller antall brukere som blir fulgt opp ved bilkontor og hjelpemiddelsentral etter at bil er levert, sies det ingenting om.

Siden departementet i liten grad etterspør informasjon om resultater på bilstønadsområdet, har departementet et mangelfullt grunnlag for å rapportere til Stortinget i budsjettsammenheng. Dette gjør at Stortinget mottar svært lite informasjon om resultatene i ordningen. I de senere årene er det rapportert om de totale utgiftene som er regnskapsført på området, og en svært kort omtale av resultatene i en gjennomført brukerundersøkelse.

Statistikkmaterialet Arbeids- og velferdsdirektoratet har utarbeidet og benytter, er svakt og lite omfattende, og kan ikke anses som tilstrekkelig styringsgrunnlag på bilstønadsområdet. Uten et tilstrekkelig styringsgrunnlag er det vanskelig å følge opp og sikre at ordningen forvaltes på en effektiv, målrettet og kvalitetsmessig tilfredsstillende måte i etaten.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet uttaler i sine kommentarer til undersøkelsen at det arbeides med å bedre statistikkmaterialet på bilområdet.

Undersøkelsen viser at bilstønadsområdet er preget av få og lite dekkende styringsparametere. Dagens styringsparametere gir bare informasjon om saksbehandlingstid og er ikke egnet til å si noe om lik sak blir behandlet likt, eller om brukerne får tilstrekkelig oppfølging.

Undersøkelsen viser at det er svært lite statistikk på området, og at kvaliteten på denne er mangelfull. Det finnes ingen dokumentert oversikt over antallet saker innenfor gruppe 1- og gruppe 2-biler eller hva som er innvilgelses- og avslagsprosenten ved det enkelte kontor. Slike oversikter kunne ha gitt en indikasjon på hvordan skjønnet på området utøves. Riksrevisjonen reiser på denne bakgrunn spørsmål om på hvilket grunnlag departement og direktorat styrer og følger opp bilstønadsordningen.

Undersøkelsen viser at saksbehandlingstiden i stor grad er innenfor etatens egne resultatkrav, men at det er stor variasjon mellom fylkene. Riksrevisjonen reiser på denne bakgrunn spørsmål ved om resultatkravene er tilstrekkelig ambisiøse, spesielt siden saker som krever lang behandlingstid, er utelatt. Riksrevisjonen vil bemerke at for gruppe 2-bilene er den totale ventetiden i praksis mye lengre enn selve saksbehandlingstiden. Direktoratet bør etter Riksrevisjonens vurdering sørge for at informasjon om den totale ventetiden blir tilgjengelig, og at det om mulig iverksettes tiltak for å korte den ned.

Riksrevisjonens undersøkelse viser betydelige svakheter i kvaliteten på saksbehandlingen. Det kommer blant annet fram at bilkontorenes behandling av søknad om stønad til bil ikke bygger på en tilstrekkelig betryggende og ensartet skjønnsutøvelse. Dette gjelder både størrelsen på stønaden og om søknaden blir innvilget eller avslått. Arbeids- og inkluderingsdepartementet uttaler i sine kommentarer til undersøkelsen at sakene Riksrevisjonen har valgt ut i sin undersøkelse, kan klassifiseres som relativt vanskelige saker, og at noen av sakene er typiske tvilstilfeller. Riksrevisjonen vil bemerke at det var variasjon i vedtakene i alle sakene, og at vignettene tok utgangspunkt i reelle saker. Videre er Riksrevisjonen av den oppfatning at utvalget representerer et utvalg av typiske bilstønadssaker, noe også de intervjuede bilkontorene bekrefter.

Den skjønnspregete utformingen av regelverket skulle tilsi at det i oppfølgingen av ordningen legges avgjørende vekt på om dette skjønnet blir forvaltet i tråd med intensjonene. Liten oppmerksomhet både fra departementets og direktoratets side, og den svake oppfølgingen og veiledningen, gjør etter Riksrevisjonens vurdering at det i stor grad blir opp til det enkelte bilkontor hvordan det forvalter ordningen. På bakgrunn av de store variasjonene i praksis reiser Riksrevisjonen spørsmål ved om det er for mye individuelt ansvar i utøvelsen av det faglige skjønnet, om saksbehandlerne innehar tilstrekkelig kompetanse for å sikre en betryggende saksbehandling, og om den faglige ledelsen av saksbehandlingen er tilstrekkelig prioritert.

" (…)

Jeg har merket meg at Riksrevisjonen skriver at bilstønadsområdet er preget av lite oppfølging og mangelfull styring, at det er stor variasjon i utøvelsen av det faglige skjønnet og at det er mangler i direktoratets og departementets rapportering.

Departementet vil be Arbeids- og velferdsdirektoratet om å utarbeide en handlingsplan med bakgrunn i Riksrevisjonens rapport. Handlingsplanen skal inneholde nødvendige tiltak for å rette opp forholdene som Riksrevisjonen peker på. Departementet vil i styringsdialogen med direktoratet følge dette opp.

(…)"

Riksrevisjonen vil understreke at departementets styring og oppfølging overfor direktoratet har vesentlige mangler og må styrkes i betydelig grad for å få en tilfredsstillende forvaltning av bilstønadsordningen. Undersøkelsen viser at resultatkravene og rapporteringen på området kun er knyttet til krav til saksbehandlingstid, og at statistikken både er svak og mangelfull.

Riksrevisjonen mener det er av sentral betydning å sikre at krav om stønad til bil behandles tilnærmet likt uavhengig av bosted og hvilken saksbehandler som behandler saken. Etter Riksrevisjonens vurdering må Arbeids- og velferdsdirektoratet sørge for nødvendig opplæring ved bilkontorene og kompetanseoverføring mellom dem, slik at saksbehandlingen i denne typen saker blir mer ensartet. I tillegg bør den faglige ledelsen av saksbehandlingen bli høyere prioritert.

Riksrevisjonen vil videre peke på at det må kunne forventes at også brukere som har behov for en spesielt tilrettelagt bil, mottar denne innen rimelig tid. Slik situasjonen er i dag, ser det ut til at ventetiden er rundt ett år for de fleste gruppe 2-brukerne og kan være opp mot to år i enkelte tilfeller. Siden dette er en brukergruppe som er avhengig av å ha egen bil for å kunne delta i samfunnslivet, kan lang ventetid ha store konsekvenser for den enkelte.

Riksrevisjonen har for øvrig merket seg at Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener Riksrevisjonens rapport gir en grundig vurdering av direktoratets forvaltning av ordningen, og at den peker på viktige forbedringspunkter. Departementet har også opplyst at det med bakgrunn i Riksrevisjonens rapport vil be direktoratet om å utarbeide en handlingsplan som inneholder nødvendige tiltak for å rette opp de forholdene Riksrevisjonen peker på.