Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg 3: Brev fra Nærings- og handelsdepartementetv/statsråden til næringskomiteen, datert6. februar 2007

Det vises til næringskomiteens brev av 31. januar 2007 vedrørende ovennevnte.

St.meld. nr. 13 (2006-2007) Et aktiv og langsiktig eierskap fokuserer primært på utøvelse av eierskapet i de kommersielle delene av statens direkte eierskap. Dette eierskapet kan betegnes som statens forretningsmessige eierskap. I tillegg er de største og viktigste sektorpolitiske selskapene omtalt. Selskaper som er omtalt fremgår av tabell 2.1 i meldingen. Den informasjon næringskomiteen etterspør knyttet til disse selskapene fremgår av kapittel 8.

En oversikt over statens eierandeler i disse selskapene, men også over andre selskaper gis i St.meld. nr. 3 hvert år. Jf. St.meld. nr. 3 (2005-2006) Statsrekneskapen medrekna folketrygda som ble lagt fram av Finansdepartementet 28. april 2006. I vedlegg 3 tabell 3.5 vises aksjer eid av staten per 31. desember 2005 (følger vedlagt). Som det fremgår har universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner en rekke aksjeinteresser som i hovedsak er innrettet mot forskning og innovasjonsaktiviteter( i størrelsesorden 100 forskjellige selskaper). Under departementene og ulike etater er det et tilsvarende antall selskaper. Av de som ikke er nevnt i St. meld. nr. 13 (2006-2007) er blant annet en del selskaper under Kirke- og kulturdepartementet som har kulturpolitiske formål. I tillegg er det en rekke mindre aksjeinteresser som har ulik bakgrunn og formål.

Det finnes ikke noen samlet fremstilling av den selskapsinformasjon som næringskomiteen etterspør knyttet til disse andre selskapene. Det er heller ikke mulig å utarbeide slik informasjon innenfor den svarfrist komiteen har satt.