Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Forslagsstillerne mener at fartsområdebegrensningen i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) og kravet til arbeidsvilkår i Norges Rederiforbund (NOR) skaper et urimelig stort press på rekruttering i fiskeflåten, i kystfrakteflåten og i øvrig skipsfart registrert i NOR. Resultatet er dårlig lønnsomhet i fiskerinæringen og en frakteflåte som i større og større grad flagger ut til internasjonale registre eller blir utkonkurrert av utenlandske fartøy. Ved å oppheve fartsområdebegrensningene i NIS, vil offshoreflåten kunne benytte en andel utenlandsk mannskap og samtidig være under norsk flagg og ha norsk besetning med nettolønnsordning. Frakteflåten vil kunne benytte utenlandsk mannskap som et supplement til norsk mannskap uten å måtte flagge ut. En oppheving av fartsområdebegrensningene for NIS bør kombineres med at nettolønnsordninger for besetning i NOR gjøres gjeldende i NIS. Kompetansemodellen innebærer at maritimt utdannet mannskap i NIS vil få full nettolønn samt hele mannskapet i den NOR-flaggede offshoreflåten. Kompetansemodellen vil omfatte nettolønn for hele besetningen på offshorefartøy også i NIS.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å oppheve fartsområdebegrensningene i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS)."