Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsrådentil justiskomiteen, datert 23. oktober 2006

Jeg viser til brev fra Stortingets justiskomité datert 3. mai 2006, som er blitt oversendt Arbeids- og inkluderingsdepartementet fra Justisdepartementet i brev 2. oktober 2006. Jeg viser også til avtale om at svar skal oversendes Justiskomiteen innen 25. oktober 2006.

I Dok. 8:66 (2005-2006) fremmer stortingsrepresentantene Solberg, Dahl og Thommessen forslag om at Stortinget skal be regjeringen "legge frem utredning og forslag om en generell, overordnet diskrimineringslovgivning uavhengig av diskrimineringsgrunnlag".

I dag er det rettslige vernet mot diskriminering spredt på flere ulike lover, bl a likestillingsloven, diskrimineringsloven og diskrimineringsvernet i arbeidsmiljøloven, og boliglovene. l tillegg foreslår Syseutvalget i NOU 2005:8 Likeverd og tilgjengelighet, en ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov knyttet til nedsatt funksjonsevne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet arbeider nå med å følge opp Syseutvalgets forslag i samarbeid med berørte departementer. Jeg ser det som viktig å få på plass et diskrimineringsvern for personer med nedsatt funksjonsevne så raskt som mulig, og vil derfor fremme et forslag til en egen diskriminerings- og tilgjengelighetslov for personer med nedsatt funksjonsevne for Stortinget.

Regjeringen ser samtidig behovet for en samlet lov mot diskriminering, og vil derfor oppnevne et nytt lovutvalg som skal utrede en samlet diskrimineringslov. Dette er i samsvar med anbefalingen fra Syseutvalget i NOU 2005: 8. Dette arbeidet skal ikke forsinke arbeidet med å få på plass et diskrimineringsvern for personer med nedsatt funksjonsevne.

I tillegg til å utrede en sammenslåing av dagens ulike lover, skal det nye lovutvalget vurdere innlemmelse av nye diskrimineringsgrunnlag. Lovutvalget skal også vurdere om en samlet lov bør inneholde en ikke-uttømmende oppregning av diskrimineringsgrunnlag. Dette er et av de spørsmålene utvalget skal utrede.

I tillegg til å foreslå en samlet lov mot diskriminering, skal utvalget utrede hvorvidt det bør være et vern i Grunnloven mot diskriminering og om Norge bør ratifisere tilleggsprotokoll nr. 12 om diskriminering til den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Utvalgets arbeid er beregnet til å ta om lag to år. En samlet lov vil også omfatte diskrimineringsvernet for personer med redusert funksjonsevne.