Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen, Gorm Kjernli, fra Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund, fra Senterpartiet, Dagfinn Sundsbø og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Dokument nr. 8:113 (2005-2006) om å likestille bestemmelser om trygderettigheter ved svangerskap, fødsel og barneomsorg for selvstendig næringsdrivende med reglene som gjelder for andre arbeidstakere.
Det vises i forslaget til at det overordnede mål med politikken knyttet til trygdeordninger og næringsvirksomhet, bør være å sikre like muligheter for alle. Forslagsstillerne mener derfor at trygderettigheter for selvstendig næringsdrivende kvinner bør likestilles med arbeidstakeres.
Forslaget peker på at slik likestilling vil føre til økt verdiskaping, flere bedrifter og arbeidsplasser, økte skatteinntekter og derved muligheten til å trygge og utvikle offentlige tjenester. Det vises også til at en slik likestilling vil bidra til mer likestilling mellom kvinner og menn fordi risikoen for kvinner ved å starte egen virksomhet, vil bli mindre. Det var, ifølge forslaget, i 2005 to ganger så mange menn som kvinner som startet enkeltpersonsforetak og tre ganger så mange som startet opp ansvarlig selskap med delt ansvar.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, er enig i at noe av forklaringen til at det er flere menn enn kvinner som er selvstendig næringsdrivende, kan ligge i mangel på rettigheter i forhold til svangerskap og fødsel. Imidlertid vil flertallet peke på at selvstendig næringsdrivende ikke betaler arbeidsgiveravgift til folketrygden. I stedet gis selvstendig næringsdrivende en mulighet til selv å tegne en forsikring som sikrer de samme rettigheter som en arbeidstaker i forbindelse med sykdom, svangerskap og omsorg.
Flertallet viser til at forsikringspremien som eventuelt må innbetales er lavere enn prosentsatsen som arbeidsgiver innbetaler, og er hjemlet i Forskrift 1997-03-25 nr. 261.
Forslagsstillerne viser videre til at regjeringen Bondevik II den 7. juli 2005 sendte ut på offentlig høring en vurdering av selvstendig næringsdrivendes rettigheter til folketrygdytelser ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn. Flertallet viser til at det i brev fra barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem av 30. oktober 2006 fremgår at det er ulike oppfatninger blant høringsinstansene på en eventuell kobling av økning i trygdeavgiften for selvstendig næringsdrivende i størrelsesorden 0,2 prosentpoeng mot styrkede trygderettigheter ved svangerskap, fødsel og barneomsorg. Flertalletmener at en økning i trygdeavgiften bør vurderes dersom en generelt sett skal sikre selvstendig næringsdrivende samme trygderettigheter som arbeidstakere.
I Innst. S. nr. 38 (2003-2004) til Dokument nr. 8:112 (2002-2003) fra Marit Arnstad om at selvstendig næringsdrivende gis rett til omsorgspenger ved barns sykdom, viste komiteen til at det er nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe som skal vurdere selvstendig næringsdrivendes plikter og rettigheter i forhold til svangerskap, fødsel og omsorg for små barn. "I denne sammenhengen vil behovet for å styrke selvstendig næringsdrivendes rettigheter vurderes nærmere", påpekte komiteen.
Et annet flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til svarbrevet fra barne- og likestillingsministeren av 30. oktober 2006, hvor det heter at Regjeringen i henhold til Soria Moria-erklæringen vil sikre gründere og etablerere gode sosiale ordninger, blant annet ved å se på vilkårene for selvstendig næringsdrivende til å kombinere yrkeskarriere med småbarnsomsorg. Dette flertalletslutter seg til vurderingen av at det er gode grunner til å støtte en ordning med 100 pst. dekning av svangerskapspenger og fødsels- og adopsjonspenger for selvstendig næringsdrivende, uavhengig av om tilleggsforsikring er tegnet.
Dette flertalletregistrerer at Regjeringen med bakgrunn i Soria Moria-erklæringen og tidligere stortingsvedtak vil arbeide videre med sikte på å bedre trygderettighetene for selvstendig næringsdrivende.
Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er positive til forslaget, og ber Regjeringen legge frem en sak for Stortinget der rapporten fra arbeidsgruppen av 2004, samt høringssvarene i forbindelse med høringsrunden i 2005 til regjeringen Bondevik II, blir presentert og vurdert.
Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:
"Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om trygderettigheter for selvstendig næringsdrivende kvinner."
Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til sine respektive partiers alternative forslag til statsbudsjett for 2007, og at de der vil fremme forslag om at de konkrete nye rettighetene for selvstendig næringsdrivende som tas opp i Dokument 8:113 (2005-2006), gjennomføres.