Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedlegg: Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsrådentil familie- og kulturkomiteen, datert 7. juli 2006

Vi viser til brev av 30. mai 2006.

I juni 2003 vedtok Stortinget at Norsk Tipping skal ha enerett til drift av gevinstautomater. Iverksettelsen er som kjent foreløpig utsatt på grunn av EØS-rettslige innsigelser mot vedtaket fra dem som driver dagens automater. Saken ventes behandlet av EFTA-domstolen i første del av 2007.

Regjeringen er opptatt av de negative sosiale konsekvensene som følger av dagens gevinstautomater. Den 12. mai 2006 ble det vedtatt et forbud mot bruk av sedler på gevinstautomater i Norge. Forbudet ble iverksatt 1. juli 2006. Samtidig vurderes fortløpende ytterligere tiltak som kan avhjelpe situasjonen, som f.eks. forbud mot bruk av lyd og at det ikke skal være mulig å spille på automater på nattestid. Departementet mener at slike tiltak vil kunne bremse spill på de eksisterende automater slik de står utplassert i dag. Det vurderes også innført en særskilt avgift på automater som skal gå til tiltak for å bekjempe spilleavhengighet.

Skulle Norge mot formodning ikke vinne fram i EFTA-domstolen, må man vurdere mer grunnleggende tiltak som kan gi en permanent og tilfredsstillende løsning på dagens problemer. Uansett vil det i en slik situasjon ikke være aktuelt å videreføre dagens regime.

Departementet vil komme tilbake til Stortinget med en orientering om status i automatsaken i regjeringens budsjettforslag for 2007.