Vedlegg 1: Brev fra nærings- og handelsdepartementetv/statsråden til næringskomiteen, datert19. juni 2006
Jeg viser til brev av 16. juni fra næringskomiteen med forespørsel om å få tilsendt en oversikt over alle formelle og uformelle bud som er kommet på BaneTele til dags dato.
Nærings- og handelsdepartementet har hatt en rekke henvendelser vedrørende industrielle løsninger for BaneTele AS de senere årene uten at det har hatt karakter av konkrete bud. Høsten 2005 gjennomførte styret i BaneTele i forståelse med departementet en systematisk henvendelse til interessenter, og mottok i alt 12 indikative bud på overtagelse av hele eller deler av statens eierskap i BaneTele. Budene verdsatte egenkapitalen i BaneTele til mellom 0 og 767 mill kroner, for overtagelse av 35 – 100 pst. av statens aksjer.
Departementet startet våren 2006 en ny prosess, der målet var å finne en industriell samarbeidspartner til BaneTele. Målet var nå ikke å selge hele eller deler av BaneTele, men å skaffe BaneTele en partner som kunne styrke selskapets utvikling videre. Det var ikke lagt opp til isolerte pristilbud, men til samtaler om løsninger som omfattet samordning av aktiviteter, tilførsel av kapital, eierandeler og styringsstruktur. Departementet gjennomførte en åpen prosess, og mottok skisse til løsning fra tre interessenter, som alle både av departementet og Bane Tele ble ansett som aktuelle løsningsmuligheter. Skissene inneholdt forslag til industriell løsning, herunder eierstruktur, styringsstruktur og forslag til bytteforhold, størrelse på tingsinnskudd og emisjon. De var svært ulike i struktur og innhold.
Departementet gjennomførte samtaler i fem runder med alle de tre interessentene, og utviklet gjennom dette tilbudenes innhold. Alle ble gitt lik informasjon om BaneTele og fikk tilgang til en del ikke offentlig informasjon.
Departementet ga i siste runde, rundt 10 mai, informasjon om at dette ville være interessentenes siste mulighet til å forbedre sitt tilbud før departementet skulle ta avgjørende valg om hvilken kandidat det skulle føres sluttforhandlinger med.
I valg mellom de forslagene som lå på bordet har NHD lagt vekt på å sikre et godt langsiktig økonomisk fundament for BaneTele, på industriell rolle for BaneTele etter en transaksjon, statlig eierandel og prising av BaneTeles egenkapital.
Dette resulterte i valg av Bredbåndsalliansen som prioritert kandidat til sluttforhandlinger og til det forslaget om industrielt samarbeid som går fram av St.prp. nr. 74 2005-2006 Statens eierskap i BaneTele AS.