Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Britt Hildeng, Espen Johnsen og Tove Karoline Knutsen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til forslagene i Dokument nr. 8:44 (2005-2006) om å gi forbrukerne informasjon om produksjons- og nedfrysingsdato på emballasjen for matvarer, samt bedre opplysningene til forbruker om matvarens opprinnelse.

Komiteen viser til at når det gjelder merking av matvarer, bestemmes imidlertid norske myndigheters handlefrihet av det EØS-baserte merkeregelverket. Merkedirektivet inneholder et forbud mot nasjonale regler som hindrer omsetning av matvarer som tilfredsstiller de kravene direktivet stiller til merking av matvarer. Komiteen viser videre til Regjeringens svarbrev til komiteen av 15. mai 2006 (vedlegg), der statsråd Sylvia Brustad sier at

"slike norske regler som foreslås her, vil i praksis kunne hindre omsetning av matvarer som tilfredsstiller direktivets krav, dersom de ikke også er merket med pakke- og nedfrysingsdato."

Komiteen har merket seg at statsråden mener at norske myndigheter kan bidra til at virksomhetene eller bransjeorganisasjonene selv utvikler frivillige systemer for merking. Komiteen støtter denne strategien. Samtidig varsler statsråden at departementet, sammen med Mattilsynet, vil fortsette arbeidet med å forsøke å få innlemmet regler om merking med pakke- og nedfrysingsdato samt opprinnelsesmerking i EUs merkedirektiv som er under revisjon.

Komiteen viser til at det i 2005 ble igangsatt et arbeid for å vurdere en nærmere og bedre samordning av Kvalitetssystem i landbruket (KSL) og merkeordningen "Godt Norsk". Målet for arbeidet er å få til et helhetlig kvalitetssystem som omfatter hele verdikjeden i norsk matproduksjon. I sluttprotokollen fra jordbruksoppgjøret 2006 står det følgende:

"Partene er enige om at KSL-sekretariatet og stiftelsen Matmerk slås sammen til en organisasjon. Det etableres et helhetlig kvalitetssystem med basis i dagens KSL og erfaringene fra arbeidet med Godt Norsk -merket. Det utvikles en ny merkeprofil, og Godt Norsk- merket avvikles. Utvikling av et nytt merke må skje i tettsamarbeid med merkebrukerne og øvrige aktører. KIL-midlene overføres til den nye organisasjonen. Det vises for øvrig til rapporten "Helhetlig kvalitetssystem i Norsk matproduksjon" av 17.03.06. Det nedsettes et interimsstyre fra 1. juli 2006 som skal ha ansvaret for å etablere den nye organisasjonen. Den nye organisasjonen etableres formelt fra 1. januar 2007. Landbruks- og matdepartementet vil utarbeide mandat og oppnevne interimsstyret i samråd med avtalepartene."

Komiteen viser til at norske myndigheter har innført en ny ordning som gjør at vi kan beskytte våre egne spesielle matretter etter mønster fra EU. Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir lovbeskyttelse til navn på matprodukter med klar geografisk tilhørighet, særpreg og tradisjon. Ordningen forvaltes av Mattilsynet i samarbeid med Matmerk. I tillegg er "Spesialitet-merket" gitt til norskproduserte matprodukter med spesielle krav til råvarer, produksjonsmetoder eller smak. Ordningen omfatter både nyvinninger og mer etablerte, tradisjonsbundne produkter. Komiteen ser positivt på utviklingen av denne ordningen.

Komiteen har merket seg at utvalget som skal evaluere E. coli-saken nå er oppnevnt. Oppgaven for utvalget er å kartlegge hendelsesforløpet i saken, og vurdere de ulike aktørenes rolleforståelse og håndtering, hver for seg og i samarbeid med hverandre.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at det så snart som mulig bør legges fram en stortingsmelding som drøfter tiltak for å bedre matsikkerheten.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen se på ordninger som ivaretar intensjonen i Dokument nr. 8:44 (2005-2006) i forbindelse med utviklingen av en ny merkeprofil for norsk matproduksjon innenfor EØS-regelverket."