13.9.1 Post 70 Tilskudd til sikringstiltak m.m., kan overføres

Sammendrag

Det vises til omtalen under kap. 1148 post 70 i St.prp. nr. 1 (2005-2006) vedrørende støtte til geofaglige undersøkelser og oppbygging av system for overvåking og beredskapstiltak i Stranda og Norddal kommuner. Det er her to store fjellparti, Åkneset og Heggurskula, som er ustabile. Det er risiko for fjellskred med evt. påfølgende flodbølge som vil kunne få vidtrekkende konsekvenser for lokalsamfunn ved hele Storfjorden.

Kommunen plikter å treffe forholdsregler mot naturskader slik som bestemt i plan- og bygningsloven, samt ved nødvendige sikringstiltak, jf naturskadeloven § 20. I denne saken står de berørte kommunene overfor særlig store utfordringer på grunn av de spesielle naturgitte forhold. Det pågående prosjektet er krevende både mht. geofaglige undersøkelser og mht. etablering av et tilfredsstillende overvåkings- og beredskapssystem. Det er derfor nødvendig med særskilt statlig engasjement i saken. Prosjektet mottok 3 mill. kroner i tilskudd i 2004, 29,589 mill. kroner i 2005 og det er bevilget 15 mill. kroner til dette på inneværende års budsjett.

De undersøkelser og overvåkingstiltak som til nå er gjennomført, gir allerede befolkningen en langt bedre trygghet som grunnlag for evakuering ved et eventuelt fjellskred enn det som var tilfellet før prosjektet ble satt i gang. Imidlertid viser en foreløpig rapport fra Norges geologiske undersøkelse fra i vår at skredfaren i dette området er større enn tidligere antatt, og høyere enn normtallene for det som anses å være tilfredsstillende sikkerhet slik de er gitt i forskrifter etter plan- og bygningsloven. Regjeringen mener derfor at prosjektet bør gjennomføres i et høyere tempo enn det som er lagt til grunn for budsjettvedtaket for 2006. Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med 15 mill. kroner. Beløpet er om lag på det nivået kommunene har søkt om.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til den svært kritiske situasjonen som foreligger i Stranda og Norddal kommuner med den overhengende fare for store ventede ras i disse kommunene. Det er helt avgjørende at staten trer aktivt inn og støtter opp om nødvendige sikrings- og overvåkningstiltak, slik at en stor katastrofe kan unngås og at befolkningen blir varslet i god tid før et ras skjer. Dette er en svært ekstraordinær situasjon som forutsetter at staten stiller velvillig opp. Den foreslåtte bevilgning anses som tilstrekkelig i denne omgang, men det er etter disse medlemmers oppfatning helt nødvendig at det i St.prp. nr. 1 (2006-2007) bevilges midler til videre sikring og drift av varslingssystemene.