Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Vedlegg 2: Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til forsvarskomiteen, datert 21. april 2006

Jeg viser til brev fra forsvarskomiteen av 6. april 2006, hvor det anmodes om svar på utvalgte spørsmål i tilknytning til komiteens behandling av ovennevnte dokument. De aktuelle spørsmål er besvart nedenfor.

Det konkrete mandatet for utvalgets arbeid er under utarbeidelse og foreløpig ikke endelig avklart. I utgangspunktet, og i et mer overordnet perspektiv, legger jeg imidlertid til grunn at hovedfokus for utvalgets arbeid blir rettet inn mot å vurdere og drøfte sentrale utfordringer knyttet til den videre moderniseringen av Forsvaret, med utgangspunkt i behovet for å skape en langsiktig balanse mellom Forsvarets oppgaver, ambisjonsnivå og ressurstilgang. Videre vil det være naturlig at utvalget vurderer, drøfter og fremmer forslag til prioriteringer knyttet til konkrete sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger som vil stå sentralt i den videre utviklingen av Forsvaret.

Utvalget skal legge til rette for en bred og åpen dialog om sentrale sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger knyttet til den videre moderniseringen av Forsvaret. Det skal tilstrebes en helhetlig tilnærming til arbeidet, der nødvendigheten av å foreta tydelige prioriteringer i et helhetsperspektiv vektlegges.

Det legges opp til at det konkrete mandat for utvalgets arbeid ferdigstilles i løpet av mai 2006.

Det legges vekt på at utvalget skal ha en bred og representativ deltakelse. Utvalget er tenkt sammensatt av representanter for alle de politiske partier på Stortinget, der partiene vil bli anmodet om å nominere aktuelle kandidater. Jeg vil komme tilbake til dette i løpet av nær fremtid. Videre vil det være naturlig at utvalget består av representanter fra relevante fag- og kompetansemiljøer.

Det vil bli lagt stor vekt på at utvalgets gis en representativ geografisk og kjønnsmessig sammensetning.

Jeg viser til tidligere brev til forsvarskomiteen av 6. mars 2006 og til svar på spørsmål nr. l ovenfor, og legger til grunn at utvalget starter sitt arbeid rett over sommeren og arbeider parallelt med Forsvarsstudien frem til høsten 2007 (oktober/november). Innenfor denne rammen er det naturlig at utvalget selv utarbeider og fastsetter en mer detaljert fremdriftsplan for sitt arbeid.

Slik tilfellet var både for Forsvarskommisjonen av 1990 og Forsvarspolitisk utvalg av 1999, vil det bli etablert et frittstående og uavhengig sekretariat for utvalget.

Det er naturlig at utvalget selv, innenfor rammen av det mandat som blir gitt, nærmere vurderer sitt konkrete arbeidsopplegg, sin konkrete arbeidsform og sitt behov for støtte, eksterne innspill og utredninger, som et underlag for sitt arbeid.

Arbeidet i utvalget og arbeidet med forsvarssjefens Forsvarsstudie vil være formelt adskilte prosesser og således utgjøre selvstendige innspill til arbeidet med den neste langtidsplanen for Forsvaret. Forsvarsstudien gjennomføres som forsvarssjefens uavhengige militærfaglige utredning, og i henhold til de styringslinjer forsvarssjefen har lagt for denne. Det må imidlertid etableres og opprettholdes en nær og gjensidig kontakt mellom utvalgets arbeid og arbeidet med forsvarsstudien, slik at det legges til rette for en god og åpen dialog og informasjonsflyt mellom prosessene. Dette preget også forholdet mellom Forsvarspolitisk utvalg av 1999 og Forsvarsstudien 2000, og vil være avgjørende for det påfølgende arbeidet med selve langtidsproposisjonen.