Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

9.11 Kap. 726 Habilitering og rehabilitering

I Budsjett-innst. S. nr. 11 (2004-2005) heter det følgende:

"Komiteen forutsetter at de norske fagmiljøene etablerer og drar nytte av et samarbeid med Hvidovre Hospital i utvikling av rehabiliteringstilbudet til personer med alvorlige hodeskader. Komiteen ber Regjeringen på et egnet tidspunkt komme tilbake til Stortinget med en orientering om hvordan dette arbeidet går, senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett våren 2005."

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Sosial- og helsedirektoratet i oppdrag, i samarbeid med de regionale helseforetakene, å vurdere hva rehabiliteringstilbudet til mennesker med alvorlig hodeskade bør inneholde og hvordan det bør organiseres. Videre er det bedt om at det tas stilling til om noen tjenester bør sentraliseres til ett eller to sykehus i landet, og eventuelt til hvilke sykehus. Sosial- og helsedirektoratet er også bedt om å planlegge hvordan en skal få til en styrking av tilbudet. Fristen for dette arbeidet er satt til 17. juni 2005. Departementet har i tillegg bedt om at rehabilitering i forhold til mennesker med alvorlig hodeskade tas inn i arbeidet med nasjonal plan for rehabilitering. Sosial- og helsedirektoratet har nedsatt en gruppe som arbeider med ovennevnte spørsmål.

Ullevål Universitetssykehus har ansvaret for akuttbehandling av personer med alvorlige hjerneskader i Helse Øst og Helse Sør. Det arbeides nå med å styrke tilbudet både ved Ullevål Universitetssykehus og Sunnaas sykehus. Spesialsykehuset for rehabilitering i Kristiansand tilbyr rehabiliteringstilbud til hjerneskadde. Dette sykehuset har som mål å etablere et regionalt hjerneskadesenter. Planene er en kombinasjon av opplegget ved Hammeln hospital i Danmark og et tilbud i Borås i Sverige. I helseregion Vest finnes det et tilbud ved Haukeland sykehus og Nordåstunet. Helse Vest RHF er inspirert av tilbudet ved Hvidovre Hospital og arbeidet ved Ullevål Universitetssykehus. I helseregion Midt-Norge er det et tilbud ved St. Olavs Hospital for pasienter med alvorlig hodeskade. Ved St. Olavs Hospital er en i gang med å etablere et mer aktivt og langvarig tilbud liknende det som finnes ved Hvidovre Hospital. Ved Ålesund sykehus har en arbeidet med pasienter med alvorlig hodeskade i flere år. I Helse Nord er det et tilbud ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Det tas sikte på å bygge opp tjenesten. Universitetssykehuset i Nord-Norge har blant annet kontakt med sykehus i Danmark. Rehabiliteringstilbudet til pasienter med alvorlig hodeskade er ikke tilstrekkelig. En arbeider nå med å styrke tilbudet i alle regioner.

Komiteen tar dette til orientering.

Regjeringen planlegger å fremme en odelstingsproposisjon om lovendringer i tilknytning til bruk av Narkotikaprogram med domstolskontroll. Narkotikaprogram med domstolskontroll er et individuelt tilpasset rehabiliteringsopplegg og et ledd i en strafferettslig reaksjon. Programmet vil blant annet kunne inneholde behandlingsopplegg for den enkelte deltaker i tillegg til andre tiltak som er viktig for den enkeltes rehabilitering og integrering i samfunnet. Forutsatt at Stortinget gir sin tilslutning til de foreslåtte lovendringene, vil det være aktuelt å iverksette pilotprosjekter i 2005.

Det foreslås bevilget 1,5 mill. kroner på posten til dekning av kostnader til helse- og sosialpersonell.

Det vises for øvrig til forslag under Justisdepartementets budsjettkapitler.

Under kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommuner post 60 Innbyggertilskudd foreslås det bevilget 8 mill. kroner til tannbehandling for rusmiddelmisbrukere i institusjon.

Rusmiddelmisbrukere har høy sykdomsforekomst i tenner og munnhule, med smerter og ubehag ved tygging. Bedre tannhelseforhold og tannhelsestatus er et viktig ledd i sosial- og arbeidsrettet rehabilitering.

Kartlegging i forbindelse med forsøksordning med tannhelsetjenester til personer under kommunal rusomsorg i tre fylker (FUTT-prosjektet) viste at nær halvparten av de undersøkte har uakseptabel eller dårlig munn-og tannhelsestatus. Tre av fire har smerter eller plager fra tenner eller munnhule og nær halvparten har tyggeproblemer. Nesten alle har behov for tannbehandling.

På denne bakgrunn foreslås bevilget 5 mill. kroner til tannbehandling gjennom lavterskel helsetilbud. Midlene skal benyttes til akutt tannbehandling for brukere av lavterskel helsetilbud i kommunene, og til oppstart av kjøp av nødvendig tannbehandling til personer under rehabilitering.

Samlet foreslås bevilgningen forhøyet med 6,5 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er gjort kjent med at kapasiteten i det etablerte sprøyterommet i Oslo allerede er sprengt, og at det har vært nødvendig å avvise brukere. Dette er etter disse medlemmers mening beklagelig da dette vil kunne ramme mange av dem som det var meningen å gi et tilbud til. Disse medlemmer mener at det kan være grunnlag for å utvide kapasiteten med et sprøyterom til i Oslo, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta kontakt med Oslo kommune for å diskutere hva som kan gjøres for å få til en utvidelse av kapasiteten med et sprøyterom til, slik at de som har behov for dette tilbudet, får det."