3.17 Kap. 197 Bistand til ikke-ODA-godkjente land og internasjonale miljøtiltak
- 3.17.1 Post 70 Tilskudd til atomsikkerhetstiltak, prosjektsamarbeidet med Russland/SUS og handlingsplanen for søkerlandene til EU, kan overføres
- 3.17.2 Post 76 Tilskudd til internasjonale klima- og miljøtiltak, kan overføres
Regjeringen legger stor vekt på nordområdene og de muligheter en bærekraftig utnyttelse av de rike ressursene der vil skape, til beste for nasjonen og den nordlige landsdel. I St.meld. nr. 30 (2004-2005) Muligheter og utfordringer i nord redegjør Regjeringen for nye trekk ved situasjonen og for hvordan man fra norsk side vil bidra til å sikre politisk stabilitet og bærekraftig utvikling på basis av intensivert internasjonalt samarbeid og styrket nasjonal samordning. I meldingen fremheves nødvendigheten av en helhetlig norsk politikk for nordområdene.
I meldingen understreker Regjeringen også betydningen av det vellykkede regionale samarbeidet i nord, særlig innen rammen av Barentsrådet og Arktisk råd. Regjeringen ønsker å bidra til en videreutvikling og styrking av det regionale samarbeidet, og vil derfor øke støtten til prosjektsamarbeidet med Russland. Dette vil legge til rette for en styrking av Barentssekretariatet i Kirkenes, som er blitt en drivkraft i det regionale samarbeidet i nord. Regjeringen støtter også ideen om et Barentsinstitutt i Kirkenes.
Regjeringen vil styrke innsatsen for å videreutvikle næringssamarbeidet med Russland i nord, og vil arbeide aktivt for å sikre at norske selskaper får ta del i utviklingen av russiske olje- og gassfelt. Det tas sikte på å tilføre generalkonsulatet i Murmansk en næringslivsmedarbeider, og Regjeringen ønsker å legge forholdene bedre til rette for varetransporten over den norsk-russiske grense. Det vises for øvrig til omtale under kap. 101 post 1 og kap. 102 post 1.
Regjeringen legger stor vekt på at Norge fortsatt skal stå sentralt i atomsikkerhetssamarbeidet med Russland. Det er viktig både av hensyn til det sårbare miljøet og for å hindre at materiell som kan brukes til å lage masseødeleggelsesvåpen kommer på avveier. Regjeringen vil derfor øke innsatsen også på dette området.
Posten foreslås økt med 36 mill. kroner.
Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.
Arktisk råd står sentralt i det internasjonale samarbeidet om miljø- og klimaspørsmål, bærekraftig utvikling og urfolksspørsmål i nord. Som ledd i oppfølgingen av St.meld. nr. 30 (2004-2005) og forberedelsene til det norske formannskapet i Arktisk råd fra 2006, ønsker Regjeringen å styrke det sirkumpolare samarbeidet innen rammen av Rådet. Regjeringen legger i denne sammenheng særlig vekt på oppfølgingen av Arktisk råds klimastudie, som viser at virkningene av global oppvarming allerede gjør seg gjeldende i Arktis.
Posten foreslås økt med 3 mill. kroner.
Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.