Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

19.5 Kap. 1827 Miljøvennlig gassteknologi (jf. kap. 4827)

Stortinget reduserte ved behandlingen av budsjettet for 2005 bevilgningen til drift av Gassnova med 3,5 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag i St.prp. nr. 1 (2004-2005).

Gassnova står foran viktige oppgaver når det gjelder utforming av et nytt gassteknologiprogram og utlysning og behandling av søknader. Det er videre viktig at Gassnovas finansielle situasjon gjør det mulig for virksomheten å ha en aktiv og synlig rolle ovenfor relevante aktører og interessegrupper når det gjelder gasskraft med CO2-håndtering.

For å styrke Gassnovas arbeid foreslås det å øke bevilgningen under kap. 1827 post 50 med 2 mill. kroner. Utgiftsøkningen foreslås dekket inn fra avkastningen på fondet for miljøvennlig gassteknologi, jf. forslag om å redusere bevilgningen under kap. 1827 post 51.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til svar på spørsmål nr. 53 fra Sosialistisk Venstrepartis fraksjon, om CO2-injeksjon i oljefelt. Disse medlemmer er opptatt av å realisere slike prosjekter, ikke minst med tanke på at CO2-utslippa i Norge nå ligger ca. 10 pst. over våre Kyoto-forpliktelser. I svaret fra departementet står følgende:

"I et oljefelt hvor CO2-injeksjon vurderes som den optimale utvinningsstrategien for økt utvinning, bør CO2 være tilgjengelig i god tid før feltet planlegger å stenge. Jo tidligere CO2-leveransekjeden er etablert og injeksjonen kan starte, dess større er mulighetene for at prosjektet kan bli lønnsomt. "

Disse medlemmer viser til at et bredt flertall i Stortinget gjentatte ganger har uttrykt ønske om å få til CO2-injeksjonsprosjekter, og bedt Petoro om å ha spesielt fokus på dette i arbeidet i de ulike lisensene, jf. forrige budsjettinnstilling under kap. 1815 Petoro:

"Komiteen er fornøyd med at Petoro har fulgt opp Stortingets krav om høyt fokus på økt utvinningsgrad, jf B.innst.S.nr.9 (2003-2004). Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er opptatt av at dette fokuset må opprettholdes og styrkes, ikke minst knyttet opp mot prosjekter som kan ta i bruk CO2 som trykkstøtte."

Likevel er status at skjer svært lite. Disse medlemmer viser til siste del av spørsmål nr. 53 hvor det gis et eksempel:

Et eksempel er Gullfaksfeltet. I operatøren Statoil sin utredning av CO2-injeksjon for økt oljeutvinning fra Gullfaks har en lagt til grunn at en CO2-leveransekjede er operativ i 2010/2011. Dette betinger en investeringsbeslutning i 2006/2007. Senere oppstart vil svekke økonomien i prosjektet ytterligere."

Disse medlemmer mener Gullfaksfeltet illustrerer at det begynner å bli tidskritisk å føre en mer aktiv politikk fra Regjeringens side for å få realisert CO2-injeksjon på de oljefeltene dette er mulig, inklusiv Gullfaksfeltet. Disse medlemmer foreslår derfor følgende:

"Stortinget ber Regjeringen gjennom ulike tiltak bidra til at det i 2006 tas investeringsbeslutning på Gullfaksfeltet slik at det tas i bruk CO2-injeksjon for økt oljeutvinning."

Disse medlemmer viser til at Gassnova skal jobbe med CO2-teknologi og ønsker at deres mandat også inkluderer prosjektering av CO2 infrastruktur. Disse medlemmer øremerker en økning på 5 mill. kroner på kap. 1827 post 50 til dette, og fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1827

Miljøvennlig gassteknologi (jf. kap. 4827)

50

Administrasjon, forhøyes med

7 000 000

fra kr 6 500 000 til kr 13 500 000"

I saldert budsjett 2005 ble avkastningen fra fondskapitalen for annet halvår 2004 budsjettert til 45,9 mill. kroner. På grunn av avrunding ble denne summen satt noe for lavt. Avkastning av fondet for miljøvennlig gassteknologi for annet halvår 2004 var på 46 277 260 kroner. På denne bakgrunn og som følge av forslaget om å dekke inn økt driftsbevilgning til Gassnova fra avkastningen fra fondet, (jf. omtale under kap. 1827 post 50) foreslås det å redusere bevilgningen for 2005 med netto 1,62 mill. kroner.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.