Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

16.2 Kap. 1500 Moderniseringsdepartementet

Det er behov for å gjennomføre sikringstiltak i regjeringskvartalet. Moderniseringsdepartementet er i samråd med berørte virksomheter i gang med å utarbeide forslag til prioritering, fremdrift og ressursbehov for oppgraderinger. Regjeringen ønsker å sette i gang enkelte prioriterte tiltak i inneværende budsjettermin. Det er på dette grunnlag behov for å øke bevilgningen med 7,5 mill. kroner.

Videre legges det opp til å omdisponere 0,8 mill. kroner fra posten til kap. 1508 Spesielle IT-tiltak post 21 Senter for informasjonssikring, jf. omtale nedenfor.

Samlet sett foreslås bevilgningen under kap. 1500 Moderniseringsdepartementet post 21 Spesielle driftsutgifter økt med 6,7 mill. kroner.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti reduserer kap. 1500 post 1 driftsutgifter med 6,7 mill. til sikringstiltak i regjeringskvartalet.

Moderniseringsdepartementet er et nytt og slanket departement og flere oppgaver er flyttet ut av departementet. Dette gjenspeiles ikke i sammen grad i budsjettet for driftsutgifter. Sikringstiltak i regjeringskvartalet må finansieres av budsjettet for 2005.

Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.

Moderniseringsdepartementets arbeid med utvikling og etablering av internettportalen "MinSide" er nå kommet til en fase hvor det forhandles med leverandører om utvikling og anskaffelse av tekniske løsninger til i den digitale tjenesten. Deler av utviklings- og anskaffelseskostnadene vil imidlertid ikke komme til utbetaling før i 2006 og eventuelt 2007. For å kunne inngå tjenestekjøpet og undertegne kontrakt med leverandører som strekker seg utover budsjetterminen, bes det om samtykke til å foreta bestillinger i budsjetterminen 2005 på inntil 8 mill. kroner utover vedtatt bevilgning (bestillingsfullmakt), jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag til vedtak V under kapittel 21 Komiteens tilråding.

Det fremgår av § 4 i Forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser at sekretariatet for klagenemnda utpekes av Moderniseringsdepartementet. Regjeringen legger opp til å overføre det formelle ansvaret for sekretariatet fra Moderniseringsdepartementet til Konkurransetilsynet. Bevilgningen foreslås derfor redusert med 2,668 mill. kroner mot tilsvarende økning under kap. 1550 Konkurransetilsynet post 1 Driftsutgifter.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2005 vedtok Stortinget å be Regjeringen utrede og legge fram forslag om å utvide ordningen med skattefradrag for kostnader til FoU-prosjekter (Skattefunn) til også å skulle omfatte ulønnet arbeidsinnsats. Det vises i denne sammenheng til omtale under kap. 928 FoU i næringslivets regi post 71 Tilskudd til ulønnet forskningsinnsats. Som det fremgår i omtalen under kap. 928, foreslår Regjeringen også etablering av en kompensasjonsordning for skattytere som i 2002 og 2003 innrettet seg på at ulønnet arbeidsinnsats skulle gi rett til skattefradrag. Det foreslås bevilget 10 mill. kroner til ordningen i 2005. Regjeringen legger opp til at ordningen skal administreres av et klageorgan. Bevilgningen skal også dekke de administrative kostnadene. Et eventuelt behov for å ratifisere kompesasjonsordningen overfor ESA vil for øvrig bli vurdert nærmere på bakgrunn av endelig utforming av ordningen.

Det vises til proposisjonen for redegjørelse for saken.

På denne bakgrunn foreslås en bevilgning på 10 mill. kroner på ny post 73 Kompensasjonsordning for ulønnet arbeidsinnsats i Skattefunn, med stikkordet "kan overføres".

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.