Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

15.3 Kap. 1426 Statens naturoppsyn (jf. kap. 4426)

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti mener det er nødvendig å styrke Statens naturoppsyns (SNO) budsjett om det skal være mulig å gjøre en tilfredsstillende jobb tilsyn/oppsyn med naturen vår i resten av friluftslivets år og bidra til tilrettelegging av nyopprettede nasjonalparker og naturreservater i tråd med St.prp. nr. 65 (2002-2003). Disse medlemmer viser til Dokument nr. 8:88 (2004-2005) Forslag fra stortingsrepresentantene Hallgeir H. Langeland, Heidi Grande Røys, Jørund Leknes og Kjetil Bjørklund om en handlingsplan for bærekraftig bruk av verneområder i Norge og til forslaget fremmet i behandlingen av St.meld. nr. 21 (2004-2005) om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand:

"Stortinget ber Regjeringen fremme en handlingsplan for samordning av bærekraftig bruk og forvaltning av verneområder i Norge. Handlingsplanen skal utarbeides og operasjonaliseres av Miljøverndepartementet, men i et forpliktende samarbeid med andre berørte departement, og fremmes for Stortinget senest i budsjettet for 2006."

Disse medlemmer mener det er et stort behov for økte midler til tilretteleggingstiltak i nasjonalparkene. Styring av ferdsel, skilting og andre tiltak som gjør områdene mer attraktive for turisme og lokal næringsutvikling, må prioriteres sterkere. Disse medlemmer viser til at vern av villrein og fjellrev er et satsingsområde og også en ressurs. Hardangervidda er et av de største villreinområda i landet og sammen med Ryfylke-Vesthei vil dette være basis for framtidig forvaltning/forskning SNO (Statens Naturoppsyn) er lokalisert til og leier lokaler av Hardangervidda-senteret ved Møsvatn, knyttet til forvaltningen av Hardangervidda Nasjonalpark og kan være aktuelt for utvikling som et kompetansesenter for villrein.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2006 å vurdere opprettelsen av et eller flere kompetansesenter for villrein, og vurdere å ta i bruk allerede eksisterende nasjonalparksentre til dette dersom disse kan dekke behovene ved forvaltning og forskning."

Disse medlemmer øker på denne bakgrunn bevilgningen til tiltak i nasjonalparkene over kap. 1426 post 30 med 10 mill. kroner. Videre mener disse medlemmer at vernearbeidet og utviklingen av et grønt reiseliv er tjent med en raskere og bedre etablering av nasjonalparksentra og viser til forslag og merknad under kap. 1427 post 77 Naturinformasjonssentre.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1426

Statens naturoppsyn (jf. kap. 4426)

30

Tiltak i nasjonalparkene, kan overføres, forhøyes med

10 000 000

fra kr 10 391 000 til kr 20 391 000"