Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

15.2 Kap. 1410 Miljøvernforskning og miljø­overvåking (jf. kap. 4410)

Posten foreslås styrket med 6 mill. kroner, hvorav 4 mill. kroner foreslås avsatt til økt overvåking av tareskogen og 2 mill. kroner til en styrket bestandsovervåking for rovvilt.

Foreløpige undersøkelser viser at sukkertaren kan være forsvunnet i 90 pst. av områdene hvor den naturlig hører hjemme mellom Lindesnes og svenskegrensen. I tillegg skjer det en økende nedslamming av havbunnen i nære kystfarvann.

Det haster med å finne ut av hvor store områder dette gjelder, hva som er årsaksforholdene og hvor partiklene i vannet stammer fra. Det vil også bli startet opp studier av hvordan denne endringen påvirker det biologiske mangfoldet i kystsonen, ikke minst ressursene knyttet til tareskogen.

Et av de viktigste konfliktdempende tiltakene i den nye rovviltpolitikken er knyttet til gode bestandsdata med størst mulig lokal aksept. Satsingen innebærer en utvidet feltbasert virksomhet med økt lokal medvirkning. Innsatsen vil bli utvidet særlig for gaupe og jerv, men overvåking av kongeørn vil også inngå i programmet. Slik virksomhet blir i dag ikke ivaretatt i tilstrekkelig grad i overvåkingsprogrammet. Gode og omforente bestandsestimater er også av avgjørende betydning for ny rovvilterstatning for husdyr og tamrein. En ny erstatningsordning vil bli gjennomført fra beitesesongen 2006. Ordningen skal i vesentlig større grad enn tidligere erstatningsordning basere seg på bestandsovervåkingsdata og data fra kadaver som er dokumentert drept av rovvilt. Det vises til øvrig omtale av rovviltarbeidet under kap. 1427 Direktoratet for naturforvaltning post 73 Forebyggende og konfliktdempende tiltak i rovviltforvaltningen.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.