Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

13.12 Kap. 1149 Verdiskapings- og utviklingstiltak i landbruket

Det vises til Budsjett-innst. S. nr. 8 (2004-2005) der komiteens medlemmer fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til utviklingstilskudd for utkantbutikker i distriktene. Disse medlemmer går inn for at 2,5 mill. kroner fra Landbrukets utviklingsfond blir brukt til målrettet støtte til utkantbutikkene.

Landbruks- og matdepartementet foreslår å følge opp dette tiltaket ved at innvilgningsrammen under kap. 1149 post 50 utvides med 2,5 mill. kroner fra 315,6 mill. kroner til 318,1 mill. kroner knyttet til støtte til utkantbutikker. Det legges ikke opp til bevilgningsendringer i tildelingsrammen på kap. 1149 post 50 knyttet til dette forslaget.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er kjent med at det har pågått et lengre seriøst arbeid for å få etablert mobile gårdsslakteri. I dette arbeidet har Landbruksdepartementet vært en viktig medspiller. Disse medlemmer vil peke på viktigheten av at dette prosjektet nå blir realisert og ber derfor Regjeringen prioritere denne saken.

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kystpartiet vil innføre en investeringsordning som bidrar til rekruttering til jordbruket. En ny investeringsordning må knyttes til generasjonsskifte i jordbruket. Nye utøvere må få anledning til å vedlikeholde det produksjonsapparatet som gården utgjør. Det må også gis støtte til investeringer for å oppfylle lover og forskrifter knyttet til jordbruksdrift, og til utvikling av alternative drifts- og inntektsmuligheter. Senterpartiets forslag er å anse som et alternativ til en investeringsordning som er knyttet til struktur. Disse medlemmer vil ikke gi støtte til en ordning som kan forsterke stordrift og føre til ny overproduksjon.

På denne bakgrunn foreslår disse medlemmer en ny tilskuddordning etablert fra 1. juli 2005 og med en ramme på 30 mill. kroner.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1149

Verdiskapings- og utviklingstiltak i landbruket

70

(NY) Investeringstilskudd i landbruket, bevilges med

30 000 000"

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett 2005 med Fremskrittspartiet, omtalt i denne innstilling under kapittel 1.3, hvor Fremskrittspartiet gir subsidiær støtte til Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett 2005 med de endringer som følger av avtalen. Disse medlemmer foreslår på denne bakgrunn å redusere bevilgningen med 2 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I statsbudsjettet for 2005 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1149

Verdiskapings- og utviklingstiltak i landbruket

71

Tilskudd til verdiskapingstiltak i skogbruket, kan overføres, nedsettes med

2 000 000

fra kr 37 500 000 til kr 35 500 000"

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet går imot forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til avtalen om Revidert nasjonalbudsjett for 2005 mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet, hvor Fremskrittspartiet gir subsidiær tilslutning til Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett med de endringer som følger av avtalen. Disse medlemmer slutter seg på denne bakgrunn subsidiært til forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.