Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

5. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Oktay Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til at dykkersaken tidligere er behandlet i Stortinget, senest i kommunalkomiteens Innst. S. nr. 137 (2003-2004), jf. St.meld. nr. 47 (2002-2003) Gransking av pionerdykkernes forhold i Nordsjøen. De respektive partier i komiteen slutter seg til sine partiers merknader i denne innstillingen, med unntak for områder der det er fremkommet nye opplysninger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at granskingskommisjonen om pionerdykking i Nordsjøen, jf. NOU 2003:5, konkluderte med at

"samlet sett er det etter kommisjonens mening mye som taler for at staten har et rettslig ansvar og derfor bør bære det økonomiske ansvaret for skader som en del dykkere har pådratt seg".

Etter disse medlemmers syn er det ytterligere momenter som taler for at staten har et rettslig ansvar i de opplysninger som er fremkommet etter behandlingen av Innst. S. nr. 137 (2003-2004) og som er omtalt under punkt 3 i foreliggende innstilling.

Ulike fremgangsmåter kan tenkes for en endelig avklaring av statens rettslige ansvar for dykkernes situa­sjon. Den vanlige instans for avklaring av rettslig ansvar vil være rettssystemet, og det er mulig for Stortinget å vedta en ordning med fri rettshjelp dersom man anser at rettssystemet er den beste instans for å avklare et spørsmål, men samtidig anser det som en urimelig belastning på enkeltpersoner å bære hele risikoen ved å reise en rettssak. Det kunne også være mulig for Stortinget å sette ned en egen kommisjon med juridisk ekspertise for å gå igjennom saken og gi en uavhengig vurdering av den. Disse medlemmer mener imidlertid denne saken nå er så godt belyst at nye utredninger og lange rettssaker burde være unødvendig.

Disse medlemmer fremmer på bakgrunn av dette følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen etablere en erstatningsordning for pionerdykkerne i Nordsjøen som gir pionerdykkerne oppreisning og økonomisk kompensasjon etter gjeldende erstatningsregler som om staten hadde et rettslig ansvar for pionerdykkerne."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, viser til tidligere behandling av denne saken i kommunalkomiteen og den avklaring den fikk ved Stortingets vedtak 9. mars 2004, jf. Innst. S. nr. 137 (2003-2004).

Komiteen viser til Stortingets vedtak i forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 137 (2003-2004), vedtak nr. 256, 9. mars 2004,der det heter:

"Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en gjennomgang av hvordan dykkeraktiviteter organiseres på norsk sokkel i dag."

I St.meld. nr. 4 (2004-2005) Om anmodnings- og utredningsvedtak i stortingssesjonen 2003-2004, uttaler Arbeids- og administrasjonsdepartementet i brev av 23. august 2004, følgende om sin oppfølging av dette vedtaket:

"Direktoratet for arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet har startet arbeidet med dette spørsmålet. En gjennomgang av saken planlegges presentert for Stortinget i neste stortingsmelding om helse, miljø og sikkerhet i petroleumssektoren i begynnelsen av 2006."

Komiteen vil understreke at Stortinget i vedtaks form ber om en egen sak om organiseringen av dykkeraktiviteter på norsk sokkel. Komiteen forutsetter at Regjeringen snarest legger frem en slik sak i tråd med Stortingets vedtak.

Komiteen vil understreke at det må legges betydelig vekt på helse-, miljø- og sikkerhetsforhold for den enkelte dykker. Det bør blant annet vurderes om det er behov for nye regler for samtykke og godkjennelse av bemannede undervannsoperasjoner og om rettighetshavere/operatører bør pålegges å etablere en felles beredskapsordning for dykkeroperasjoner i forbindelse med petroleumsvirksomhet på norsk sokkel. Videre bør spørsmål om helsekontroll, program for langtidsoppfølging og utfasing/overgang til yrke på overflaten, vurderes.

Komiteen viser til den betydelige kompetanse som finnes på dette området og ber Regjeringen nedsette en partssammensatt arbeidsgruppe før stortingsmeldingen om organisering av helse, miljø og sikkerhetstiltak i petroleumssektoren legges fram våren 2006.

Komiteen fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen nedsette en partssammensatt arbeidsgruppe som skal komme med innspill til arbeidet med stortingsmeldingen om organisering av helse-, miljø- og sikkerhetstiltak i petroleumssektoren."