Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

1. Innledning

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vedtok i møte 26. april 2005 å igangsette forberedelser i en egen sak til Stortinget, jf. Stortingets forretningsorden § 12 pkt. 8 fjerde ledd, vedrørende spørsmålet om statens eventuelle rettslige ansvar for de skader enkelte dykkere er påført i løpet av pionertiden i Nordsjøen. Statsråd Dagfinn Høybråten i Arbeids- og sosialdepartementet ble tilskrevet om dette samme dag.

I etterkant av at Stortinget vedtok en kompensasjonsordning for pionerdykkerne i Nordsjøen, har kontroll- og konstitusjonskomiteen mottatt en rekke henvendelser fra privatpersoner og dykkerorganisasjoner. Henvendelsene har blant annet reist spørsmål ved om statlige myndigheter visste mer om farene ved pionerdykkingen i Nordsjøen enn det som kommer frem både i den rapporten fra den regjeringsoppnevnte granskingskommisjonen, NOU 2003:5 Pionerdykkerne i Nordsjøen, og i St.meld. nr. 47 (2002-2003).

Spørsmålet om hvorvidt det er sammenheng mellom dykkervirksomheten og senere helsemessige problemer, har også vært et sentralt spørsmål i vurderingen av hvilket ansvar staten eventuelt har. Både i granskingskommisjonens rapport og i stortingsmeldingen ble det vist til at det ikke var gjennomført undersøkelser som på en vitenskapelig tilfredsstillende måte kunne si noe om sammenhengen mellom dypdykking og senere skader.

Komiteen mottok 27. januar 2005 brev fra Arbeids- og sosialdepartementet med oversendelse av rapport utarbeidet ved Haukeland universitetssykehus om helsestatus hos tidligere dykkere. Rapporten inneholder resultater fra undersøkelser hos skadede dykkere som ble henvist til Haukeland universitetssykehus for utredning. I tillegg inneholder denne undersøkelsen resultater fra tilvarende undersøkelse av to kontrollgrupper, bestående av henholdsvis dykkere som ikke var henvist til undersøkelse ved Haukeland universitetssykehus, og en gruppe av befolkningen for øvrig. Rapporten går langt i å slå fast at dykkerne som har så store skader at de har vært henvist til Haukeland universitetssykehus for undersøkelse, har skader og funksjonsforandringer som har sammenheng med dykkervirksomheten.