Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen innføre en ventetidsgaranti for behandling innen barne- og ungdomspsykiatrien, dersom dette kan være et egnet virkemiddel for å redusere ventetiden. Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak om ventetidsgaranti for behandling av barn og unge som er psykisk syke, så snart som mulig."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstilleren til at ventetiden til barne- og ungdomspsykiatri ofte er lang idet den gjennomsnittlige ventetiden nå er 71 dager, og antall ventende er økende. Det framholdes at en rapport fra SINTEF Helse i 2004 om ADHD viser at det tar om lag fire år fra problemet identifiseres av foreldrene, til tjenesteapparatet stiller diagnosen.

Forslagsstilleren mener at barn og unge som er psykisk syke, må slippe å stå i kø månedsvis for å få den behandlingen de har behov for, og at det er uakseptabelt at Norge ikke har klart å gi alle barn og unge et tilfredsstillende tilbud. Det påpekes at rask behandling kan hindre et langt liv med sykdom, rus og kriminalitet.

Det framholdes at økt produktivitet i barne- og ungdomspsykiatrien har ført til et mer omfattende tilbud til dem som er tatt inn til behandling, men ikke til flere pasienter per behandler.

Forslagsstilleren mener at tidsbruken til pasientkontakt bør økes, og at det bør være en klarere arbeidsdeling mellom personellgruppene. Det understrekes at det for å sikre riktig behandling er viktig at det utføres en diagnostisk vurdering, og at det utarbeides en handlingsplan for alle pasienter.