Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

13. Forskrivning av virkestoff

I dag er det vanlig at legen bruker et legemiddels merkenavn når resepten fylles ut. Forskrivning av virkestoff (generisk forskrivning) innebærer at legen i stedet skriver navnet på det aktive stoffet i legemidlet på resepten. Forskrivning av virkestoff er tillatt, men ikke pålagt. Departementet vil bygge videre på en frivillig ordning styrt av legene og vil ta initiativ overfor Legeforeningen for å fremme forskrivning av virkestoff på reseptene. Departementet vil også gjennom eReseptprosjektet legge til rette for at bruk av virkestoffnavn skal få en større betydning. Dersom forskrivning av virkestoff ikke øker betydelig, vil departementet evaluere årsakene til dette og vurdere behovet for pålegg om forskrivning av virkestoff på nytt.

Komiteen viser til at det i meldingen uttrykkes at forskrivning av virkestoff (generisk forskrivning) skal være tillatt, men ikke pålagt. Dog uttrykker departementet at pålegg om forskrivning av virkestoff kan bli aktuelt om ikke slik forskrivning øker betydelig. Komiteen mener at ettersom det neppe kan reises faglige innvendinger siden farmasøytene har nødvendig kompetanse, så bør en allerede nå gi pålegg om generisk forskrivning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, kjenner ikke til erfaringer som tilsier at generisk bytte har påført pasienter bivirkningsskader. I tilfelle pasientene varsler dette, har selvsagt legen plikt og rett til å forskrive et legemiddel som ikke måtte påføre pasienten bivirkninger.

Flertallet registrerer at det i meldingen legges opp til en videreføring av dagens ordning med frivillig generisk forskrivning. Flertallet mener at et pålegg om generisk forskrivning i mange tilfeller vil kunne føre til en riktigere legemiddelbruk og også en billigere legemiddelbruk enn hva som er situasjonen i dag. Imidlertid ser flertallet også de ulemper som en generisk forskrivning medfører, spesielt i forhold til at virkestoffet på resepten ikke vil samsvare med navnet på legemidlet og de bekymringer dette kan medføre for den enkelte pasient. Flertallet vil i denne sammenheng påpeke at et pålegg om generisk forskrivning samtidig med innføring av multidosepakking av legemidler langt på vei vil fjerne den usikkerheten som vil kunne oppstå.

Flertallet fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om forskrivning av virkestoff (generisk forskrivning) og legge dette fram for Stortinget på egnet måte."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet har merket seg at Regjeringen i meldingen ønsker å åpne for at det skal kunne innføres en såkalt frivillig ordning med generisk forskrivning. Selv om det legges opp til at det skal være en frivillig ordning, så legger Regjeringen inn visse føringer knyttet til at dersom ikke denne typen forskrivning øker betydelig, vil det kunne bli aktuelt å innføre et påbud om dette. Disse medlemmer er positive til at en innfører dette som en frivillig ordning og ikke går til pålagt generisk forskrivning på dette tidspunktet, all den tid at dette ikke har vært tilstrekkelig utredet, blant annet om en har de virkemidler som skal til for å kunne gjennomføre dette. Disse medlemmer vil påpeke at dersom en i fremtiden skulle konkludere med at ordningen ikke fungerer etter intensjonen, så må en iverksette en utredning på feltet før en gjør ordningen obligatorisk. I den forbindelse er det viktig at bl.a. pasientorganisasjonene får si sin mening da en hele tiden må ha i fokus det tillitsforhold som skal være mellom lege og pasient. Disse medlemmer forutsetter at dersom en ønsker å innføre ordning med obligatorisk generisk forskrivning, så vil dette bli forelagt Stortinget på egnet måte før innføring finner sted.