5. Spørreinstituttet
Presidentskapet vedtok 9. desember 2004 å oppnevne et utvalg for å vurdere Stortingets spørreinstitutt, inkludert interpellasjoner. Utvalget ble spesielt bedt om å vurdere om den ordinære spørretimen bør opprettholdes. Som leder for utvalget ble oppnevnt Stortingets visepresident Inge Lønning. Stortingsgruppene har oppnevnt følgende øvrige medlemmer: Øystein Djupedal, Kjell Engebretsen, Jorunn Ringstad, Per Sandberg, Sonja Irene Sjøli og Einar Steensnæs. Utvalget avga innstilling til Presidentskapet 15. mars 2005. Innstillingen er trykt som Dokument nr. 7 (2004-2005).
Reglene om spørsmål til skriftlig besvarelse foreslås opprettholdt uten endringer.
Antallet spørsmål i ordinær spørretime har gått betydelig ned i de siste årene, samtidig som antallet spørsmål til skriftlig besvarelse har gått betydelig opp. Som en følge av nedgangen i antall spørsmål, og i håp om å kunne bidra til å øke interessen for den ordinære spørretimen, foreslår utvalget at den blir holdt annenhver uke, som hovedregel. Utvalgets medlem Per Sandberg ønsker å opprettholde nåværende frekvens for ordinær spørretime.
Utvalget går inn for at muntlig spørretime fortsatt holdes hver uke, i alminnelighet. Etter utvalgets mening er det ikke grunn til at andre regjeringsmedlemmer deltar sammen med statsministeren. Taletiden for hovedspørrerens første innlegg foreslås forlenget fra ett minutt til to minutter. Både som følge av dette og for å oppnå en noe større fleksibilitet med hensyn til hvor mange representanter som får anledning til å stille hovedspørsmål eller tilleggsspørsmål, foreslås det overlatt til presidentens skjønn å avgjøre hvor lenge en muntlig spørretime skal vare. Bestemmelsen om at den ikke skal vare lenger enn en time, foreslås derfor opphevet. Utvalget oppfordrer Presidentskapet til å vurdere forsøk med å holde muntlig spørretime på ettermiddags- eller kveldstid, særlig når statsministeren deltar.
Når det gjelder interpellasjonsdebattene, foreslår utvalget at andre deltakere enn interpellanten og statsråden får sin taletid utvidet fra tre til fem minutter. Begrensningen til 10 andre talere foreslås opphevet, i stedet settes en total lengste tidsramme for debatten på en time og 30 minutter. Det er delte meninger i utvalget med hensyn til om det bør være adgang til å fremsette forslag under interpellasjonsdebatter, slik det var inntil 1999. Utvalget overlater til Presidentskapet å vurdere nærmere om en forslagsrett bør gjeninnføres og hvordan den i tilfelle bør utformes.
Presidentskapet slutter seg til utvalgets forslag til endringer i FO §§ 50 og 53 vedrørende spørsmål og interpellasjoner.
Presidentskapet mener at det ikke bør gjeninnføres en adgang til å fremsette forslag under interpellasjonsdebatter, og viser til de argumenter mot dette som utvalget anfører.
Innstilling om at ordinær spørretime skal holdes annenhver uke, fremmes av Presidentskapets flertall, alle unntatt Lodve Solholm.
Presidentskapet sin medlem, Lodve Solholm, sluttar seg til ønsket frå utvalgsmedlemen Per Sandberg om at ordinær spørjetime framleis blir halden kvar veke, og gjer framlegg om at § 53 nr. 1 første punktum skal lyde:
"Stortinget har i alminnelighet spørretime hver onsdag kl. 10.00, først muntlig spørretime, deretter ordinær spørretime."