Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Tsjekkia, undertegnet i Praha den 19. oktober 2004
Dette dokument
- Innst. S. nr. 181 (2004-2005)
- Kildedok: St.prp. nr. 42 (2004-2005)
- Dato: 12.05.2005
- Utgiver: Finanskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Den 19. oktober 2004 ble det i Praha undertegnet en avtale til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt mellom Norge og Tsjekkia. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 1. oktober 2004.
Avtalen vil i tre i kraft den dagen begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. Avtalen får virkning for skatter av inntekt vedrørende det første inntektsåret som følger etter det året den trer i kraft.
Da Tsjekkia og Slovakia ble selvstendige stater, ble avtalen om dobbeltbeskatning mellom Norge og Tsjekkoslovakia inntil videre gjort gjeldende for begge de nye statene. Gjeldende skatteavtale er fra 1979, og har i lengre tid vært moden for reforhandling. Etter anmodning fra tsjekkiske myndigheter ble det i 2003 innledet forhandlinger i Oslo om inngåelse av en ny dobbeltbeskatningsavtale mellom Norge og Tsjekkia. Ved avslutningen av andre forhandlingsrunde som foregikk i Praha, ble et utkast til avtale parafert den 5. april 2004.
Avtalen følger i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere årene. Den inneholder imidlertid enkelte avvik fra dette mønsteret og utvider på visse områder kildestatens beskatningsadgang.
Avtalen er inngått på engelsk. Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske teksten og en norsk oversettelse.
Den gjeldende avtale bruker fordelingsmetoden som hovedregel for å unngå dobbeltbeskatning. Den vesentligste nyheten i forhold til gjeldende avtale er at kreditmetoden er innført som hovedmetode til unngåelse av dobbeltbeskatning. Det innebærer at Norge kan skattlegge inntekt som personer bosatt i Norge oppebærer fra kilder i Tsjekkia. Ved ligningen i Norge skal det, med visse begrensninger, innrømmes et fradrag i skatten for skatt betalt i Tsjekkia. I de tilfeller hvor inntekter etter avtalen bare kan beskattes i Tsjekkia, skal Norge benytte den alternative fordelingsmetoden for å unngå dobbeltbeskatning. Det innebærer at slik inntekt kan medregnes i det norske beskatningsgrunnlaget, men at det gis fradrag i den norske skatten for den del av den norske skatten som faller på inntekten fra Tsjekkia.
Den gjeldende skatteavtalen omfatter kontinentalsokkelen, men har ingen særlige regler for beskatningen. Den nye avtalen inneholder en særskilt artikkel om beskatning av virksomheten på kontinentalsokkelen som i det alt vesentlige tilsvarer den som er inntatt i nyere norske skatteavtaler.
I motsetning til tilsvarende bestemmelser i OECD-mønsteret omhandler pensjonsartikkelen alle typer pensjoner, både fra private og offentlige utbetalere. Også sosiale trygdeytelser er omfattet. Når pensjonsytelser betales fra den ene stat til en person bosatt i den annen stat, kan de skattlegges i bostedsstaten. Det nye i avtalen med Tsjekkia er at det åpnes for at slike ytelser også kan skattlegges i utbetalingsstaten.
I avtalen er det videre tatt inn en bestemmelse om bistand til innfordring. En slik bestemmelse finnes ikke i den gjeldende avtalen.
Det vises til kapittel 3 i proposisjonen for en nærmere omtale av avtalen.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om at det gis samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Kongeriket Norge og Den Tsjekkiske Republikk med formål å hindre dobbeltbeskatning og å forebygge skatteunndragelser med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Praha den 19. oktober 2004.
Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
Stortinget samtykker til å sette i kraft en skatteavtale mellom Kongeriket Norge og Den Tsjekkiske Republikk med formål å hindre dobbeltbeskatning og å forebygge skatteunndragelser med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Praha den 19. oktober 2004.
Oslo, i finanskomiteen, den 12. mai 2005
Siv Jensen leder |
Svein Flåtten ordfører |