Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union for 2004
Dette dokument
- Innst. S. nr. 172 (2004-2005)
- Kildedok: Dokument nr. 14 (2004-2005)
- Dato: 27.04.2005
- Utgiver: Utenrikskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union (IPU) for valgperioden 2001-2005 består av følgende representanter:
Medlemmer |
Personlige varamedlemmer |
Karin Andersen (SV), leder |
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) |
Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A), nestleder |
Knut Storberget (A) |
Thore A. Nistad (FrP) |
Ola T. Lånke (KrF) |
Finn Martin Vallersnes (H) |
Sonja Irene Sjøli (H) |
IPU ble etablert i 1889 og er et samlingspunkt for parlamentarisk dialog. Organisasjonen arbeider for å fremme fred og samarbeid og støtte utviklingen av representativt demokrati i alle verdensdeler. 140 nasjonalforsamlinger er medlemmer av IPU pr. mars 2005, og syv regionale parlamentarikerforsamlinger er assosierte medlemmer.
Det er etablert tre faste komiteer for henholdsvis fred og internasjonal sikkerhet, bærekraftig utvikling, finansiering og handel, samt for menneskerettigheter og demokrati. Under de to halvårlige forsamlingene i Mexico City og Genève i 2004 drøftet og vedtok IPU en resolusjon for hver av de tre komiteene. I tillegg ble det vedtatt en resolusjon under hver forsamling om et hastetema. Det ene gjaldt den israelske sikkerhetsmuren og Midtøsten-konflikten, mens Genève-forsamlingen drøftet Irak som hastetema. IPUs forhold til FN var en viktig sak i 2004.
I tillegg til aktiv deltakelse under sesjonenes generaldebatter og i de tre faste komiteene, la den norske delegasjonen i 2004 vekt på arbeidet i Midtøsten-komiteen, som er under ledelse av representanten Finn Martin Vallersnes. Videre deltok de norske representantene aktivt under kvinnemøtene, og det ble arbeidet for å fremheve den negative situasjonen i Burma.
Den norske delegasjonen var også aktiv i den geopolitiske tolv pluss-gruppen i IPU. Representanten Oddbjørg Ausdal Starrfelt var medlem av styringskomiteen for denne gruppen.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Reidun Gravdahl, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Sigmund Kroslid og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, merker seg at delegasjonens brede engasjement i IPUs virksomhet ble videreført i 2004, og er tilfreds med at dette både gjelder deltakelse under de halvårlige konferansene og i de mellomliggende periodene. Det omfatter bl.a. driften av den geopolitiske gruppen tolv pluss og ledervervet i Midtøsten-komiteen.
I denne stortingsperioden har IPU-delegasjonen prøvet ut modellen med fire faste delegater valgt for fire år, pluss to delegater oppnevnt for det enkelte års hovedkonferanse. Komiteen mener dette er en heldig løsning, hvor de faste delegatene gir kontinuitet og eventuell norsk rekruttering til verv innen IPUs organisasjon. De to alternerende representantene gir i tillegg mulighet for å supplere med delegater som har spesielle forutsetninger for det enkelte års konferansetema.
Komiteenharfor øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument nr. 14 (2004-2005) - om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union for 2004 - vedlegges protokollen.
Oslo, i utenrikskomiteen, den 27. april 2005
Thorbjørn Jagland leder |
Finn Martin Vallersnes ordfører |