Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Innberetning fra valgkomiteen om en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om St.meld. nr. 17 (2004-2005) om makt og demokrati

Innhold

Til Stortinget

Valgkomiteen viser til at Stortinget den 18. mars 2005 gjorde følgende vedtak:

"Med hjemmel i § 14 i Stortingets forretningsorden nedsetter Stortinget en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om St.meld. nr. 17 (2004-2005) om makt og demokrati. Komiteen oppnevnes av valgkomiteen."

Vedtaket ble gjort på grunnlag av Innst. S. nr. 141 (2004-2005) fra Stortingets presidentskap, der Presidentskapet viser til en felles anmodning fra Senterpartiet, Venstre og Kystpartiets stortingsgrupper om at det oppnevnes en spesialkomité til å behandle St.meld. nr. 17 (2004-2005), og at samtlige partier på Stortinget blir representert i komiteen. Presidentskapet fant at anmodningen om å oppnevne en spesialkomité bør imøtekommes. Videre mente Presidentskapets flertall, alle unntatt Inge Lønning, at spesialkomiteen bør sammensettes av de 10 medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen samt et medlem fra hver av de tre partigruppene som ikke er representert i denne komiteen. Presidentskapets mindretall, Inge Lønning, ønsket at den eneste forutsetning skulle være at alle partigrupper skal være representert i spesialkomiteen.

Valgkomiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Venstre, viser til ovenstående og slutter seg til de premisser som Presidentskapets flertall har lagt til grunn for Stortingets vedtak om å oppnevne en særskilt komité.

Valgkomiteens medlemmer fra Høyre og Venstre finner det tvilsomt om en av Stortingets faste komiteer, utvidet med representanter for de partier som ikke er representert i vedkommende fagkomité, er en spesialkomité i henhold til § 14 i Stortingets forretningsorden.

Disse medlemmer viser til merknaden fra Presidentskapets mindretall i Innst. S. nr. 141 (2004-2005) og kan ikke slutte seg til at valgkomiteen oppnevner en særskilt komité i tråd med premissene fra Presidentskapets flertall.

Valgkomiteen viser til at de partigruppene som ikke er representert i kontroll- og konstitusjonskomiteen har meddelt at de ønsker at stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Trine Skei Grande og Steinar Bastesen blir medlemmer i den særskilte komiteen som skal behandle St.meld. nr. 17 (2004-2005).

Valgkomiteen viser til ovenstående og har i dag besluttet følgende:

Som medlemmer av den særskilte komité som ble vedtatt nedsatt av Stortinget 18. mars 2005 til å behandle St. meld. nr. 17 (2004-2005) oppnevnes kontroll- og konstitusjonskomiteen samt stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Trine Skei Grande og Steinar Bastesen.

Oslo, i valgkomiteen, den 6. april 2005

Jørgen Kosmo

leder