Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

5. Utdannings- og forsknings­departementet

Under Utdannings- og forskningsdepartementet orienterer Riksrevisjonen blant annet om enkelte forhold vedrørende statsrådens forvaltning av statens interesser i Studentsamskipnadene.

I Dokument nr. 3:2 (2003-2004) ble det orientert om at Studentsamskipnaden i Indre Finnmark (Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus) ikke avla årsregnskap og årsberetning for 2002 innenfor lovens frist. Videre var det ikke samsvar mellom regnskapstall i samskipnadens resultatregnskap og det styret oppga i årsberetningen.

Ifølge lov om studentsamskipnader § 9 har studentsamskipnadene regnskapsplikt etter regnskapsloven. Ifølge regnskapsloven § 3-1 skal årsregnskapet og årsberetningen fastsettes senest seks måneder etter regnskapsårets slutt. Årsregnskap og årsberetning for Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus ble først behandlet i styrets møte 22. september 2003, og var følgelig ikke avgitt innen lovens frist. I selskapets resultatregnskap for 2002 gikk det fram at årsresultatet for 2002 var et underskudd på 26 773 kroner, mens det i årsberetningen opplyses at underskuddet for 2002 var på 15 637 kroner.

I brev fra Utdannings- og forskningsdepartementet av 23. september 2003 opplyses det at forholdene vil bli tatt opp med Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus. I brev av 7. januar 2004 ber Riksrevisjonen om en redegjørelse for hva departementet har foretatt seg overfor Studentsamskipnaden i Indre Finnmark (Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus) vedrørende nevnte forhold. I sitt svarbrev av 9. mars 2004 opplyser departementet at det i brev av 28. januar 2004 til Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus har pålagt studentsamskipnadens styre å påse at studentsamskipnaden holder seg til gjeldende bestemmelser og avlegger regnskapet for 2003 rettidig og i samsvar med god regnskapsskikk. Departementet opplyser videre i brev av 9. mars 2004 at det som følge av det passerte vil ha et spesielt fokus på Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus i forbindelse med regnskapsavlegget for 2003.

Sis-Finnmarku studenttaiid ovttastus har heller ikke for 2003 avlagt regnskapet innenfor lovens frist, og Riksrevisjonen har merket seg at departementet på nytt vil ta saken opp med studentsamskipnaden.

Komiteen har notert seg at årsregnskap og årsberetningen for Studentsamskipnaden i Indre Finnmark ikke er avlagt innen de lovpålagte frister i 2002, og at regnskapet for 2003 ikke er avlagt innen lovens frist. Komiteen forventer at disse forholdene rettes opp.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti har merket seg at departementet 28. mai 2004 gjennomførte et eget kontroll- og ettersynsbesøk ved Samskipnaden i Indre Finnmark. Disse medlemmer viser til at det overfor studentsamskipnadens påtroppende ledelse, ble understreket viktigheten av at regnskap og årsberetning for 2003 måtte avlegges innenfor lovens frist og at departementet mottar årsregnskap og årsberetning før fristen 1. juni 2004. Disse medlemmer viser til at departementet samtidig gjorde det klart at regnskap og årsberetning må godkjennes av revisor og styrebehandles før regnskapsavlegget kunne betraktes som ferdig, og ba påtroppende direktør sørge for at styret innkalles så fort som mulig for å behandle årsregnskap og årsberetning. Disse medlemmer konstaterer likevel med skuffelse at departementet gjentatte ganger måtte purre på dette, før årsregnskap og årsmelding for 2003 omsider ble endelig behandlet i styrets møte medio august 2004, og oversendt departementet først i brev av 25. august 2004. Disse medlemmer viser også til departementets forutsetning i brev av 15. september 2004 om at studentsamskipnadens styre gjennomfører de tiltak som er nødvendige for å sikre at årsregnskap og årsmelding for 2004 avgis innenfor lovens frist. Disse medlemmer ber departementet om å følge opp dette videre våren 2005 i tilslutning til studentsamskipnadens rapport til departementet, og legge press på at samskipnaden rettidig og innen lovens frist avlegger årsregnskap og årsmelding for 2004.