Komiteens merknader
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, lederen Marit Nybakk og Rita Tveiten, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Ove Width, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, viser til Dokument nr. 8: 37 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Rita Tveiten, Grethe Fossli og Torny Pedersen om å samle Forsvarets verksteder i Ramsund, Bjerkvik, Haakonsvern, Horten, Kjeller og Trandum i ett forvaltningsselskap med særskilte fullmakter og ikke splitte divisjonen opp i seks private selskaper.
Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til forsvarsministerens brev til forsvarskomiteen datert 28. januar 2005 (vedlagt), med kommentarer til Dokument nr. 8:37 (2004-2005). Statsråden gjør det i brevet klart at Forsvarsdepartementet i løpet av høsten 2005 vil oversende en egen sak til Stortinget om den videre omlegging av FLO/TV.
Flertallet vil på denne bakgrunn avvente endelig behandling av organisasjonsform for FLO/TV til Stortinget får saken fra Regjeringen.
Flertallet er av den oppfatning at i perioden fram til Stortingets endelige behandling av den bebudede proposisjonen om FLO/TV skal alle seks verkstedene knyttet til FLO/TV opprettholde sin aktivitet og organisasjon, og tilføres de nødvendige arbeidsoppgaver og oppdrag.
Flertallet viser til spørsmål oversendt Forsvarsdepartementet 18. februar 2005. Flertallet viser videre til at disse spørsmål ikke er besvart på avgivelsestidspunktet. Flertallet vil komme tilbake til spørsmålene ved realitetsbehandling av saken.
Flertallet vil på denne bakgrunn fremme følgende forslag:
"De seks verkstedene knyttet til Divisjon Tungt Vedlikehold i Forsvarets logistikkorganisasjon opprettholdes og gis de nødvendige oppdrag for å sikre driften ved verkstedene inntil endelig avklaring om organisasjonsform er behandlet i Stortinget."
"Dokument nr. 8:37 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Rita Tveiten, Grethe Fossli og Torny Pedersen om å samle Forsvarets verksteder i Ramsund, Bjerkvik, Haakonsvern, Horten, Kjeller og Trandum i ett forvaltningsselskap med særskilte fullmakter og ikke splitte divisjonen opp i seks private selskaper - vedlegges protokollen."
Komiteens medlemmer fra Høyre og Kristelig Folkeparti viser til at forslagsstillerne ser det som lite hensiktsmessig at FLO/TV skal tas ut av Forsvarets struktur og gjøres om til ett eller flere aksjeselskaper som siden skal overføres til Nærings- og handelsdepartementet for full privatisering.
Disse medlemmer vil videre vise til brev av 28. januar 2005 fra Forsvarsdepartementet som blant annet viser til forsvarskomiteens behandling av Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004). I denne innstillingen sluttet stortingsflertallet seg til at det tas sikte på at FLO/TV snarest og senest innen utgangen av 2008 blir omorganisert til et statlig/privat eid aksjeselskap, skilt ut av Forsvarets organisasjon.
Målet med omorganiseringen av FLO er å sikre Forsvarets militære organisasjon rimelige støtteleveranser med tilfredsstillende kvalitet og servicegrad. Slik disse medlemmer ser det er FLO/TV på flere måter egnet for omgjøring til ett eller flere aksjeselskap. Årsaken til dette er at FLO/TVs leveranser i all hovedsak er ren produksjon. Forsvarets interesser kan dermed ivaretas på en god måte gjennom leveringskontrakter i henhold til Forsvarets behov. Disse medlemmer er enig med Forsvarsdepartementet i at en omdanning til aksjeselskap vil føre til et sterkere fokus på effektivisering, blant annet ved at det etableres et klart skille mellom Forsvaret som kunde og FLO/TV som leverandør av varer og tjenester, samt legge forholdene til rette for at FLO/TV kan konkurrere fritt i det private markedet.
Disse medlemmer er enig med Forsvarsdepartementet i at det er viktig å ha forutsigbarhet for de ansatte. Rask omdanning til aksjeselskap gir personellet et klart mål. Videre kan en rask omdanningsprosess gi selskapet styrket konkurranseevne i forhold til hva resultatet kan bli av en langdryg prosess. Disse medlemmer mener derfor at denne prosessen bør gå så raskt som praktisk mulig.
Disse medlemmer mener at en organisasjonsform der FLO/TV er en vedlikeholdsdivisjon innen Forsvaret vil føre til at det blir vanskeligere å ha et klart skille mellom Forsvaret som kunde og FLO/TV som leverandør. Dette vil føre til at kundeforholdet vil kunne oppfattes som lite reelt.
Mot denne bakgrunn er disse medlemmer av den mening at aksjeselskapsformen er den best egnede organisasjonsformen for denne virksomheten. En omdanning til forvaltningsorgan med særskilte fullmakter vil ikke understøtte de målene som er satt for omdanningen av FLO/TV og som Stortinget sluttet seg til ved behandlingen av Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004).
Disse medlemmer viser til dokumentet og fremmer følgende forslag:
"Dokument nr. 8:37 (2004-2005) - forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Rita Tveiten, Grethe Fossli og Torny Pedersen om å samle Forsvarets verksteder i Ramsund, Bjerkvik, Haakonsvern, Horten, Kjeller og Trandum i ett forvaltningsselskap med særskilte fullmakter og ikke splitte divisjonen opp i seks private selskaper - avvises."