Sammendrag
Forsvarets pågående omstilling berører også Forsvarets tunge verksteder (TV). Disse verkstedene er i dag organisert innen Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) som en egen divisjon, kalt FLO/TV.
Stortinget vil på et senere tidspunkt motta en egen sak om FLO/TVs videre utvikling, men prosessen tyder ikke på at den løsningen som fremmes vil være tilfredsstillende. Forslagsstillerne ser det ikke som hensiktsmessig at FLO/TV skal tas ut av Forsvarets struktur og gjøres om til ett eller flere aksjeselskaper som siden skal overføres til Nærings- og handelsdepartementet for full privatisering.
FLO/TV har i dag kompetanse som er unik i nasjonal sammenheng. Det vil ikke tjene Forsvarets interesser om denne kunnskapen fragmenteres og spres. Forslagsstillerne ser det som formålstjenlig at FLO/TV også i framtiden fungerer som en vedlikeholdsdivisjon innen Forsvaret.
Forslagsstillerne ser likevel behovet for en noe mer fleksibel organisasjonsform enn det dagens struktur gir. Men selv om dagens struktur ikke framstår som optimal, er det ikke formålstjenlig at man går direkte over til AS som selskapsform, uten å gjøre seg noen erfaringer. Dette har med virksomhetsområdets innhold og kompetanse å gjøre, og det har å gjøre med den uheldige organisatoriske virkning en for rask prosess kan medføre.
Forslagsstillerne mener en omgjøring av FLO/TV til et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter også kan bidra til at bedriftsøkonomiske prinsipper lettere kan få innvirkning på framtidig organisasjonsutforming og bemanningssituasjon. Samtidig mener forslagsstillerne at en slik organisatorisk tilknytningsform kan gjøre det lettere å innarbeide et nytt kundegrunnlag, og å utnytte den økonomiske gevinsten av dette til framtidige investeringer i organisasjonen.
På denne bakgrunn fremmer forslagsstillerne følgende forslag:
-
"1. Stortinget ber Regjeringen samle virksomheten ved Forsvarets verksteder i Ramsund, Bjerkvik, Horten, Kjeller, Bergen og Trandum i ett forvaltningsorgan med særskilte fullmakter, og ikke splitte divisjonen for tungt vedlikehold i Forsvarets logistikkorganisasjon opp i seks selskaper.
-
2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om hvordan denne organiseringen kan iverksettes, og hvordan den bør plasseres i Forsvarets totale organisasjon."